• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2026, 5:32
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Κάγια Κάλας: «Η ΕΕ δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
19 Μαρτίου 2026
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Σε μια σειρά κρίσιμων δηλώσεων προέβη η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Κάγια Κάλας, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της ΕΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν επιθυμούν την αποστολή δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ, σημειώνοντας ότι η Ένωση δεν είχε ερωτηθεί κατά την έναρξη του πολέμου και παραμένει ασαφές ποιοι είναι οι αντικειμενικοί στόχοι της σύγκρουσης.

Η Κάλας υπενθύμισε ότι η χρήση βίας επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις αυτοάμυνας ή κατόπιν ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Εφόσον καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρούνται, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε.

Επιπλέον, η επεσήμανε ότι η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ευνοεί τη Ρωσία, τονίζοντας ότι ο τερματισμός της είναι «εξίσου σημαντικός» για την Ουκρανία.

Υπογράμμισε, επίσης, πως η αλλαγή εξουσίας στο Ιράν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον λαό του.

Iran’s attacks on Qatar’s energy infrastructure are deepening the chaos.
The war in the Middle East needs an exit, not an escalation.

This is equally important for Ukraine, as Russia stands to gain from the Iran war.
Now is the time to step up support for Ukraine, including by… pic.twitter.com/OWwaNKoBxU

— Kaja Kallas (@kajakallas) March 19, 2026

Το ουγγρικό βέτο για το δάνειο στην Ουκρανία

Στο προσκήνιο βρέθηκε και το ζήτημα του δανείου ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, το οποίο παραμένει «παγωμένο» λόγω του βέτο της Ουγγαρίας.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η Κάλας ανέφερε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, οι οποίες όμως απαιτούν πολιτικό σθένος.

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά ας δούμε πώς θα πάει αυτό. Θα χρειαστεί επίσης κάποιος πολιτικός χαρακτήρας από όλους μας».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η προμήθεια πετρελαίου από την Κροατία θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο για την Ουγγαρία, ενώ άσκησε κριτική στη Βουδαπέστη, σημειώνοντας ότι δεν ενεργεί «με καλή πίστη» προβάλλοντας αντίσταση σε ένα ήδη συμφωνημένο δάνειο.

Πηγή: DPA





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης την αυριανή ημέρα σε Δρυόφυτο, Γοργόμυλο, Γυμνότοπο και αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Γοργομύλου

Next Post

«Μύλος» στη Βουλή: Ο Γεωργιάδης κατήγγειλε ότι τον βιντεοσκοπούσε η Κωνσταντοπούλου

Next Post

«Μύλος» στη Βουλή: Ο Γεωργιάδης κατήγγειλε ότι τον βιντεοσκοπούσε η Κωνσταντοπούλου

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.