• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2026, 7:00
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Μέση Ανατολή» – Έκκληση για συνέχιση των συνομιλιών και αυστηρή τήρηση της εκεχειρίας

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
14 Απριλίου 2026
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες σε δήλωση του τόνισε ότι, ύστερα από εβδομάδες πολεμικών επιχειρήσεων και σοβαρής ανθρωπιστικής επιβάρυνσης στη Μέση Ανατολή, «είναι σαφές ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην τρέχουσα σύγκρουση», υπογραμμίζοντας ότι η συνέχιση της διπλωματικής οδού αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική προοπτική αποκλιμάκωσης.

Στη δήλωση που ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, στη Ν. Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι, παρότι «δεν επιτεύχθηκε συμφωνία» στις συνομιλίες που φιλοξενήθηκαν από το Πακιστάν μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, «οι ίδιες οι συζητήσεις ανέδειξαν τη σοβαρότητα της εμπλοκής των δύο πλευρών» και συνιστούν «θετικό και ουσιαστικό βήμα προς την ανανέωση του διαλόγου».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, λόγω των «βαθιά ριζωμένων διαφορών», μια συμφωνία «δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί» και κάλεσε οι συνομιλίες «να συνεχισθούν με εποικοδομητικό τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διατήρηση της εκεχειρίας, με τον Γενικό Γραμματέα να προειδοποιεί ότι «η κατάπαυση του πυρός πρέπει να διατηρηθεί απολύτως» και ότι «όλες οι παραβιάσεις πρέπει να σταματήσουν».

Παράλληλα, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους διαμεσολαβητές, αναφέροντας ονομαστικά το Πακιστάν, που φιλοξένησε τις συνομιλίες, καθώς και τη Σ. Αραβία, την Αίγυπτο και την Τουρκία, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειές τους παραμένουν κρίσιμες και καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές».

Σε σχέση με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι «όλα τα μέρη της σύγκρουσης οφείλουν να σέβονται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, συμπεριλαμβανομένων των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Όπως ανέφερε, περίπου «20.000 ναυτικοί έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας της σύγκρουσης» και παραμένουν «αποκλεισμένοι επί πλοίων, αντιμετωπίζοντας καθημερινά αυξανόμενες δυσχέρειες».

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί επίσης ότι οι διαταραχές στο θαλάσσιο εμπόριο μέσω των Στενών του Ορμούζ «έχουν ήδη άμεσες επιπτώσεις πολύ πέραν της περιοχής», προκαλώντας «αυξημένη παγκόσμια οικονομική ευθραυστότητα και ανασφάλεια σε πολλούς τομείς».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια, καθώς οι διαταραχές στην προμήθεια λιπασμάτων και πρώτων υλών «επιδεινώνουν περαιτέρω την επισιτιστική ανασφάλεια για εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους», ενώ προσθέτουν πίεση στο κόστος ζωής λόγω επιπτώσεων «στα καύσιμα, στις μεταφορές και στις εφοδιαστικές αλυσίδες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου Υπηρεσιών Έργων των Ηνωμένων Εθνών Χόρχε Μορέιρα ντα Σίλβα, σε συνεργασία με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, συνεχίζει «εντατικές επαφές» για τον σχεδιασμό και την επιχειρησιακή ενεργοποίηση του μηχανισμού που είχε ανακοινωθεί για τα Στενά του Ορμούζ στις 27 Μαρτίου.

Επίσης, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα Ζαν Αρνό παραμένει «ενεργά παρών στην περιοχή», συνεχίζοντας στενές διαβουλεύσεις με βασικούς συνομιλητές και επαφές που αποσκοπούν, όπως σημειώνεται, στη στήριξη «μιας συνολικής και διαρκούς συμφωνίας».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Τραμπ: Παρήγγειλε McDonald’s στο Οβάλ Γραφείο για την προώθηση νομοσχεδίου

Next Post

ΣΥΡΙΖΑ για Λαζαρίδη: Αμετανόητος και εκτός τόπου και χρόνου

Next Post

ΣΥΡΙΖΑ για Λαζαρίδη: Αμετανόητος και εκτός τόπου και χρόνου

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.