• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, 20:45
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

CBS: Το προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ και Ιράν περιλαμβάνει άμεσο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ – Τα 6 σημεία

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
25 Μαΐου 2026
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Πιθανή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν προβλέπει παράταση της εκεχειρίας για 60 ημέρες και τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, σύμφωνα με δύο περιφερειακούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και μίλησαν στο CBS News.

Σύμφωνα με το προσχέδιο μνημονίου κατανόησης, το οποίο τελεί υπό την έγκριση της Τεχεράνης, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • Παράταση της ισχύουσας εκεχειρίας κατά 60 ημέρες.
  • Άμεσο άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ από το Ιράν και αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας σε προπολεμικά επίπεδα εντός 30 ημερών.
  • Δήλωση ΗΠΑ, Ιράν και των συμμάχων τους για άμεσο και μόνιμο τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου.
  • Δέσμευση ότι καμία πλευρά δεν θα ξεκινήσει πόλεμο ή δεν θα απειλήσει με χρήση βίας.
  • Επαναβεβαίωση από το Ιράν ότι δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα.
  • Συμφωνία για απομάκρυνση των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου μέσω μηχανισμού που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.
  • Σύνδεση της αποδέσμευσης παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων και της άρσης κυρώσεων με τη συμμόρφωση της Τεχεράνης στους παραπάνω όρους.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ουσιαστικά στο CBS News τα περισσότερα από τα παραπάνω σημεία, με εξαίρεση την πρόβλεψη για τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, και την 60ήμερη παράταση της εκεχειρίας.

Οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση, που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή και που απειλεί με γενικευμένη ανάφλεξη ολόκληρη την περιοχή, εντείνονται τις τελευταίες ημέρες με την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη να υποβαθμίζουν, πάντως, τις προσδοκίες για άμεση επίτευξη συμφωνίας.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας των τελευταίων ωρών, ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ιράν και υπουργός Εξωτερικών της χώρας μετέβη στην Ντόχα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε από το Νέο Δελχί ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν «κάθε ευκαιρία» στη διπλωματία πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν το Ιράν «με άλλον τρόπο».

Όπως είπε, υπάρχει «μία σταθερή πρόταση στο τραπέζι» που περιλαμβάνει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και την έναρξη «πραγματικών και ουσιαστικών» διαπραγματεύσεων με χρονικό ορίζοντα για το πυρηνικό ζήτημα.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε εκτενή ανάρτησή του στο Truth Social ότι οι συνομιλίες με το Ιράν «προχωρούν καλά», προειδοποιώντας ωστόσο ότι αν αποτύχουν θα ακολουθήσουν νέες επιθέσεις. «Θα υπάρξει είτε μια μεγάλη συμφωνία για όλους είτε καμία συμφωνία», έγραψε.

Στην ίδια ανάρτηση κάλεσε τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να προσχωρήσουν στις Συμφωνίες του Αβραάμ, ζητώντας μάλιστα «υποχρεωτικά» από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ να υπογράψουν άμεσα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες στην Ντόχα, οι επαφές επικεντρώνονται κυρίως στα Στενά του Ορμούζ και στα αποθέματα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν. Στην ιρανική αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, με στόχο τη συζήτηση πιθανής αποδέσμευσης παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων ως μέρος μιας τελικής συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγκαΐ δήλωσε ότι το υπό συζήτηση μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει 14 σημεία και επικεντρώνεται στον τερματισμό του πολέμου και του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού στα Στενά του Ορμούζ, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Τεχεράνης να διασφαλίσει την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι συνομιλίες δεν εστιάζουν ακόμη στα πυρηνικά ζητήματα, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε διάστημα 60 ημερών, εφόσον υπάρξει συμφωνία-πλαίσιο.

Την ίδια ώρα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε «εχθρικό» drone χρησιμοποιώντας νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει την προέλευσή του.





Πηγή

www.real.gr

Previous Post

Μιχάλης Δημητρακόπουλου: Τι λέει ο δικηγόρος των Τσιάρα, Μηταράκη, Παπακώστα για την έκθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.