• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 17 Μαΐου 2026, 5:52
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Πολιτική

Η Γαλλία δείχνει Μ. Βρετανία, η Τουρκία πανηγυρίζει, ο Νίκος Δένδιας στο Λονδίνο

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
22 Φεβρουαρίου 2025
στα Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter


Η Γαλλία νίπτει τα χείρας της, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνο το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα πώλησης των πυραύλων Meteοr στην Τουρκία. Το Λονδίνο φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην σύσφιξη των αμυντικών δεσμών με την Άγκυρα. Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σήμερα έχει δύο σημαντικές συναντήσεις με ανώτερους Βρετανούς αξιωματούχους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τελειωμένη υπόθεση θεωρείται από την Γαλλία το ζήτημα πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία, θεωρώντας μάλιστα ως δεδομένη και την προμήθεια μαχητικών Eurofighter.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης που πήρε επίσημα θέση στο ζήτημα μετά από εβδομάδες «αφωνίας» και διαρροών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει κανένα λόγο η Γαλλία», προτρέποντας παράλληλα την Ελλάδα να συζητήσει με την Τουρκία για να τα βρει.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας έκανε τις σχετικές δηλώσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Εθνικής Συνέλευσης. Επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας για αυτό το θέμα, ο Λεκορνί απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Γαλλίας σχετικά με αυτή την πώληση λέγοντας: “Δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στις εξαγωγές όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου”. Εκείνος απάντησε.

Ο Λεκορνί είπε ότι η Γαλλία δεν ήταν το μέρος που πούλησε το Eurofighter στην Τουρκία και ως εκ τούτου δεν είχε άμεσο ρόλο στη διαδικασία. Υπενθύμισε επίσης ότι η Γαλλία πούλησε μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις ανησυχίες της Ελλάδας για την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, ο Λεκορνί είπε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας. «Νομίζω ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουμε διπλωματία και πειθώ σε αυτό το θέμα και κυρίως να βρούμε έναν τρόπο να μιλήσουν όλοι μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τουρκικά δημοσιεύματα ότι Μακρόν κι Ερντογάν βρίσκονται στο στάδιο επαναπροσέγγισης, με την Ελλάδα αργά αλλά σταθερά να χάνει την δυναμική που είχε αναπτύξει στη Μεσόγειο ως πυλώνας σταθερότητας.

Όπως τόνισε ο Λεκορνί, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 11 Φεβρουαρίου για να αποτρέψει την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση για το θέμα.

Αναφέρθηκε ότι η γαλλική πλευρά μετέφερε στον Μητσοτάκη ότι το Meteor παρήχθη από κοινοπραξία που αποτελείται από έξι χώρες και ότι η πώληση αυτή δεν ήταν δυνατή λόγω διεθνούς πρακτικής.

Ο Λεκορνί πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει αυτά τα θέματα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου χθες συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Jonathan Powell. «Συζητήσαμε για την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και για άλλες διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας» αναφέρει ο ίδιος στον λογαριασμό του στο «Χ».

Συναντήθηκα σήμερα στο Λονδίνο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Jonathan Powell. Συζητήσαμε για την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και για άλλες διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας. pic.twitter.com/SXGdueinfH

— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 21, 2025

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης, o Έλληνας Υπουργός θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Υπουργό Άμυνας, John Healey ενώ θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Υφυπουργό Άμυνας, αρμόδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Luke Pollard και την Υφυπουργό Άμυνας, αρμόδια για θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας, Maria Eagle.

Επίσης, θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων Tanmanjeet Singh Dhesi και μέλη της Επιτροπής.

Αν και δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Νίκος Δένδιας θα θέσει το ζήτημα πώλησης των Meteor στην Τουρκία. Άλλωστε, ήταν ο πρώτος που κίνησε τις σχετικές διαδικασίες καλώντας στο γραφείο του την πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα για εξηγήσεις, όταν άρχισαν να κυκλοφορεί η πληροφορία από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Γιατί η πρωθυπουργός μποϊκοτάρει τις γιορτές του Λευκού Οίκου για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Next Post

Τέμπη: Για «αντικρουόμενα στοιχεία» κάνει λόγο το τελικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Next Post

Τέμπη: Για «αντικρουόμενα στοιχεία» κάνει λόγο το τελικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.