ADVERTISEMENT

Δύσκολη η νύχτα- Μάχη να κρατηθεί το μέτωπο πριν τον Κοτρωνιά- Εκκενώθηκαν οικισμοί -Έρχονται ισχυροί νοτιάδες


Για 9η ημέρα καίει ανεξέλεγκτα η πύρινη λαίλαπα  στον Έβρο, ενώ στα σημεία που ενοποιήθηκε με το μέτωπο της Ροδόπης η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Δύο είναι τα ενεργά μέτωπα στα οποία επικεντρώνονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Το ένα μέτωπο καίει στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμη όπου εχθές το βράδυ απείλησε  το χωριό της Αισύμης. Η πύρινη λαίλαπα έχει κατεύθυνση προς το γειτονικό νομό Ροδόπης, όπου γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην φτάσει εκεί. Οι άνεμοι δεν είναι σύμμαχοι καθώς ενισχύονται ξανά στην περιοχή.

Το δεύτερο στην περιοχή της Δαδιάς με κατεύθυνση  τον Κοτρωνιά. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί ώστε να μην διασχίσει έναν οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται δρυμός πλούσιος σε βλάστηση. Αν η φωτιά περάσει στον δρυμό, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί ενώ δεν αποκλείεται να απειλήσει τα χωριά Κοτρωνιά και Γιάννουλη. Οι τοπικές αρχές και φορείς ρίχνουν το βάρος στο σημείο αυτό της φωτιάς, καθώς το μέτωπο πρέπει να οριοθετηθεί μέχρι το βράδυ, γιατί από αύριο Δευτέρα θα αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων σε νοτιάδες και υπάρχει κίνδυνος οι φλόγες να μεταπηδήσουν σε περιοχές που δεν έχει κάψει τις προηγούμενες ημέρες.

Στην περιοχή του οικισμού της Αύρας και των Κασσιτερών που έχουν εκκενωθεί και στα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Λευκίμμη όπου επίσης έχει εκδοθεί οδηγία εκκένωσης, στις Τρεις Βρύσες και Δαδιά εστιάζουν οι δυνάμεις προκειμένου να συγκρατήσουν το μέτωπο πριν ξεφύγει.

Κατά την εκκένωση της Λευκίμμης απομακρύνθηκαν τελευταία στιγμή 25 υπερήλικες που φιλοξενούνται πλέον ασφαλείς σε ξενοδοχείο.

Έβρος: Επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα και 7 πυροσβεστικά ελικόπτερα

Οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν βορειοανατολικοί και κόντρα στη φωτιά η αναχαίτιση της οποίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Στον Έβρο σήμερα επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή από αέρος επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών και πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετέβη στη περιοχή προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία συνοδευόμενος από τους επικεφαλής της Περιφέρειας, του Δήμου και του Στρατού. Κατά την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: «Το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί»?

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» είπε. «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο. Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

«Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να κατασβεστεί η πυρκαγιά εξήγησε ότι μιλάμε για μεγάλο ενιαίο μέτωπο από το δάσος της Δαδιάς με την πυρκαγιά που ξέσπασε βορείως της Αλεξανδρούπολης ενώ σημείωσε ότι το δάσος δεν είχε καθαριστεί. «Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7- 8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Πρώτον, επειδή το δάσος αυτό δεν είχε, δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».

Τέλος είπε ότι το επόμενο ζήτημα που θα προβληματίσει, αλλά σε δεύτερο χρόνο είναι οι πλημμύρες που «χρειάζονται ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά για τους οικισμούς».?

Πηγή

www.real.gr

Next Post