Επέστρεψε στην Ελλάδα η ΕΜΑΚ – Η αποθέωση και το «ευχαριστώ» στους διασώστες -Βίντεο | ενότητες, κοινωνία


Ο σεισμός φέρνει κοντά Ελλάδα-Τουρκία;

Μέσα σε κλίμα αποθέωσης αποχώρησε από την Τουρκία αργά το απόγευμα της Κυριακής η ελληνική ΕΜΑΚ, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που προκάλεσε βιβλική καταστροφή τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας και τη βόρεια Συρία.

Η ελληνική αποστολή διάσωσης που είχε μεταβεί στην Τουρκία επέστρεψε στην Αθήνα λίγο πριν τις 23:00. Την αποστολή υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούνταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

Ο θαυμασμός των Τούρκων

Τα στελέχη της ΕΜΑΚ μετέβησαν στην Τουρκία από την πρώτη στιγμή, για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν ζωές στα συντρίμμια των κτιρίων, την ώρα που βάσει νεότερου απολογισμού, περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Τουρκία και Συρία.

Καθώς τα μέλη των σωστικών συνεργείων συνεχίσουν τις έρευνες, ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο απολογισμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τις 50.000 και απειλεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς ακόμη δεν έχει αρχίσει η πραγματική καταγραφή.

Με την οργή να ξεχειλίζει για την αργή αντίδραση της κυβέρνησης στον καταστροφικό σεισμό και για τις κακές κατασκευές, η κυβέρνηση άρχισε να συλλαμβάνει εργολάβους οικοδομών σε όλη τη χώρα. 

Οι Έλληνες διασώστες αποχώρησαν, αφού γνώρισαν την αποθέωση και τη συγκίνηση των Τούρκων πολιτών και όχι μόνο.

Ο σεισμός φέρνει κοντά Ελλάδα-Τουρκία;

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση που είχαν ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένουν σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Tην ίδια ώρα, ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, υπογράμμισε πως ναι μεν υπάρχει αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα θα ξεχάσει τις απαιτήσεις της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια: «Τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας».

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλε η ΕΜΑΚ. «Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες, γιατί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε Αυστριακούς και Ολλανδούς διασώστες. 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων». 

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας».

«Ύμνοι» από τα τουρκικά ΜΜΕ

H πτήση Δένδια- Τσαβούσογλου πάνω από την ζώνη καταστροφής, καλύφθηκε εκτενώς από τουρκικά ΜΜΕ, πάντα με αναφορές στην Αθήνα «που στέλνει βοήθεια αλλά και στις ελληνικές ομάδες έρευνας και διάσωσης που συμμετέχουν στο έργο που διεξάγεται κάτω από τα ερείπια».

Τον θερμό εναγκαλισμό Δένδια – Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο Τσακίρ Πασά στα Άδανα, προβάλλουν σχεδόν όλα τα τουρκικά ενημερωτικά δίκτυα και δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η Ελλάδα δείχνει αλληλεγγύη από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής, με τη συμβολή της ΕΜΑΚ αλλά και με 80 τόνους ιατρικού εξοπλισμού και υλικών πρώτης βοήθειας.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα Σαμπάχ, αναφέρει ότι ο Νίκος Δένδιας έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στη δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας.

Η ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Τουρκία για να επισκεφθεί τη ζώνη του σεισμού και στη συνέχεια να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδεύεται από την είδηση ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, ανήρτησε «μια φράση που τα λέει όλα, ότι αυτό είναι υπέροχο».





Πηγή

www.real.gr

Next Post