ADVERTISEMENT

Η μαρτυρία επιχειρηματία που έπεσε θύμα του κυκλώματος εφοριακών


Επιχειρηματιάς που έπεσε παλαιότερα θύμα του κυκλώματος των εφοριακών αποκαλύπτει στον ΑΝΤ1, πως είχε στηθεί η κομπίνα στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ο επιχειρηματίας που εκβιάστηκε από άτομα της ΔΟΥ Χαλκίδος, αντιστάθηκε και παρ’ ολίγον να καταστραφεί υπό τον όρο της ανωνυμίας. Λογιστές και διεκπεραιωτές ήταν οι κράχτες του κυκλώματος

Όπως αποκαλύπτει επιχειρηματίας της Χαλκιδας, «ξέραμε όλοι, αν έχει πρόβλημα επιστροφών που θα πας. Συνήθως πήγαινες στο λογιστή σου. Ο λογιστής πήγαινε και έβρισκε – και οι διεκπεραιωτές – έβρισκαν τους υπαλλήλους. Αυτοί που είχαν «πρόσβαση» διαφημίζονταν στην Χαλκίδα. «Ξέρω την κυρία…» και πάταγε το μάτι! «Τόσα για αυτούς, τόσα για μένα, τόσα για περαπέρα».

O επιχειρηματίας αποκαλύπτει πως γίνονταν οι δοσοληψίες στην ΔΟΥ Χαλκίδος, γιατί οι αξιωματικοί των Εσωτερικών υποθέσεων έκαναν «φύλλο και φτερό» τα οχήματα των υπαλλήλων αλλά και τι ρόλο έπαιζε… το παρκινγκ της εφορίας αλλά και ένα στενό στις παράνομες τακτικές των μελών του κυκλώματος.

Δημοσιογράφος: Λειτουργούσε σαν σημείο συνάντησης για να μπορέσει να γίνει η δοσοληψία;

Επιχειρηματίας: Ναι, εκεί ήταν και τα αυτοκίνητα τα παρκαρισμένα, και εκεί είναι μια θέση πάρκινγκ, είναι στενό, οι συναλλαγές γίνονταν στα αυτοκίνητα. Οι «ψιλές» συναλλαγές! Τα δεκάρικα, τα τάλιρα, τα 15άρια, τα 20άρια πήγαιναν πάνω, στην εφόρισσα», αναφέρει ο επιχειρηματίας.

Στο στενό της εφορίας υπήρχε μια πόρτα από την οποία συχνά έβλεπαν τους κατηγορούμενους εφοριακούς να βγαίνουν και να συναλλάσσονται με ιδιώτες.

«Υπήρχε μια πόρτα ενδοεπικοινωνίας, η οποία με το που ήρθε η κυρία (προϊσταμένη ΔΟΥ] έκλεισε, κλείδωσε την πόρτα. Με το που έκλεισε η πόρτα, τους βλέπαμε, ανοίγανε την πόρτα κατέβαινε… (εφοριακοί) κατέβαινε ο ένας, κατέβαινε ο άλλος και …τάκα, τάκα, τάκα, ιστορίες», περιέγραψε ο επιχειρηματίας.

Τα σημειωμάτρια της προϊσταμένης

Ένα από τα σημειωματάρια που κατάσχεσαν οι Αρχές στο γραφείο της προϊσταμένης δείχνει τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν τα μέλη του κυκλώματος από επιχειρηματίες και ιδιώτες. Στα θολωμένα σημεία είναι γραμμένα τα ονόματα των συνεργατών και των υπαλλήλων της εγκληματικής οργάνωσης και εδώ τα ποσά, τα οποία κυμαίνονταν από 250 ευρώ εως και 11.000 ευρώ. Στα τέσσερα σημειωματάρια που βρήκαν οι Αρχές, υπάρχουν συναλλαγές από τον Νοέμβριο του 2020 εως τον Μάιο του 2024, δηλαδή πραγματοποιούνταν δοσοληψίες ακόμη και λίγες ημέρες πριν συλληφθούν.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Σε μία από τις φερόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η διευθύντρια με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, συζητούν ενδεχομένως αναφέρονται μεταξύ άλλων πως ο … έχει στην τράπεζα 75.000 ευρώ κι ότι «Α, έχει λεφτουδάκια».

Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε…

Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

Λογιστής: Πόσα έχει;

Διευθύντρια: 75

Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.

Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.

Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;

Διευθύντρια: Ναι, έχει.

Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;

Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.

Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.

Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.

Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω.

«Έχει πάει σε ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ τη μέρα»

Σε άλλη συνομιλία, η διευθύντρια μιλά με μία συνάδελφο της και αναφέρεται στον υποδιευθυντή της εφορίας που έχει πάει διακοπές στο Σικάγο και διαμένει σε ακριβό ξενοδοχείο.

Διευθύντρια: Τι ευχάριστο; Δε μου λες ο Τσ. τι δουλειά έχει στο Σικάγο;

Εφοριακός: Σικάγο πήγε;

Διευθύντρια: Ναι.

Εφοριακός: Εσύ να τα δεις και εγώ

Διευθύντρια: Έχει πάει σε ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ τη μέρα.

Εφοριακός: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δωστου και βάστα το χίλιαλο.

Σε άλλη συνομιλία η διευθύντρια συνομιλεί με μία διεκπεραιώτρια για τα χρήματα που θα πρέπει να εισπράξουν.

Διευθύντρια: Ναι, ναι.

Διεκπεραιώτρια: Πόσο βγαίνει σε τόσα περίπου;

Διευθύντρια: Δεν ξέρω πόσο, του είπα του Σπ. ότι αυτοί περιμένουν του λέω να πάρουν από την περιφέρεια κάνα εκατομμύριο, τόσα του λέω βγάζεις.

Διεκπεραιώτρια: Έτσι μπράβο.

Διευθύντρια: Τόσα, όσα βγαίνουν της λέω θα περισσέψουν.

Διεκπεραιώτρια: Έτσι γαμ… τους, συγνώμη κιόλας, γαμ.. τους τους μαλ…

Διευθύντρια: Ε ναι εντάξει. Δηλαδή ήθελαν πρόσεξε να δεις γιατί, ήθελαν να ρίξουν και εμάς γιατί … τίποτα ψίχουλα.

Διεκπεραιώτρια: Να σου πω, ήθελαν να κάνουν την δουλειά με όλους αν το κατάλαβες.

Διευθύντρια: Ναι.

Διεκπεραιώτρια: Λοιπόν αφού είναι να πάρουν τόσα χρήματα.

ΑΑΔΕ: Από κόσκινο περνούν τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας, από τους ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων

«Φύλλο και φτερό» κάνουν από το πρωί τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη, οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά με την ΔΟΥ Χαλκίδας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για

• Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ

• Πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας και

• Μεταφορά των υποθέσεων ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας, στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.

Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και του κεφαλαίου στο ΚΕΦΟΚ Αττικής. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί και ξεκινήσει να υλοποιείται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για την αποσύνδεση των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από την επαφή με τις εφορίες.

Πηγή

www.real.gr

Next Post