ADVERTISEMENT

Συγκίνηση για την απώλεια του Γ. Μπουτάρη στην τελετή απονομής των βραβείων του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Η πρόσφατη απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη, σημάδεψε την τελετή απονομής των βραβείων του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

Αναφορές στο πρόσωπο του ανθρώπου που υπηρέτησε τόσο τη Θεσσαλονίκη ως δήμαρχος για δύο τετραετίες, αλλά και ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ, έγιναν από τους περισσότερους συμμετέχοντες.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος, βαθιά συγκινημένος, αναφέρθηκε στην είδηση που μεταδόθηκε αστραπιαία χθες βράδυ σε όλη τη Θεσσαλονίκη: Ότι «ο κυρ Γιάννης δεν είναι πια μαζί μας».

Χαρακτήρισε τον Γιάννη Μπουτάρη «μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των ημερών μας, έναν άνθρωπο χαρισματικό, πρωτοπόρο, αντισυμβατικό, που άφησε την τελευταία του πνοή στην πόλη που αγάπησε».

«Πνεύμα σπινθηροβόλο, προοδευτικό και άοκνο, ο Γιάννης Μπουτάρης καθόρισε όσο ελάχιστοι την κοινωνική, την πολιτική, την πολιτισμική και την επιχειρηματική ζωή, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Πρωτοπόρος στους τομείς της οινοποιϊας και της οινολογίας, έθεσε κάποια στιγμή στη ζωή του έναν δύσκολο στόχο. Να αλλάξει τα μυαλά των ανθρώπων της πόλης. Και το παράξενο είναι ότι τα κατάφερε. Έστω και για λίγο.

Εκλέχτηκε δήμαρχος για δυο τετραετίες, χωρίς να κολακέψει. Χωρίς να συμβιβαστεί. Χωρίς να βάλει ποτέ ούτε μια σταγόνα νερό στο θρυλικό κρασί του. Δεν έκρυψε ποτέ τις αδυναμίες και τα πάθη του, δεν είπε ποτέ ψέματα. Ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους της πολιτικής που έλεγε πάντα αυτό που πίστευε, όσο δύσκολο, όσο ενοχλητικό, όσο αντισυμβατικό κι αν ήταν. Έζησε στη ζωή του στο έπακρο, στα όρια, στο φουλ, δεν ήταν ποτέ στο περίπου. Ήταν πάντα στο ακριβώς», είπε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Όπως τόνισε, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ είχαν την τύχη και την ευλογία να τον έχουν μαζί τους ως πρόεδρο του διοικητικού του συμβουλίου. «Μας βοήθησε, μας υποστήριξε, ακούσαμε τις πάντα σοφές συμβουλές του, πορευτήκαμε μαζί του και τον αγαπήσαμε. Ήταν από τους πρώτους που κατάλαβε την ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Τον θυμάμαι ακόμα να μας μιλά με συγκίνηση και πάθος για μια νεαρή αρκούδα που έσωσε μέσω της οργάνωσης Αρκτούρος που ο ίδιος ίδρυσε».

«Ήταν ο πιο κοσμοπολίτης δήμαρχος. Αυτός που τόλμησε να μιλήσει για τα φαντάσματα αυτής της πόλης. Χωρίς να κουνήσει το δάχτυλο, διότι ήταν πάντα βαθιά δημοκράτης. Γι’ αυτόν η αλληλεγγύη και η πολυπολιτισμικότητα ήταν οι βασικές αξίες μιας ανοιχτής κοινωνίας. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα ψηφιδωτό με ψηφίδες πανέμορφες αλλά και σκοτεινές. Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν φοβήθηκε ποτέ να τις φωτίσει με αγάπη και ενσυναίσθηση. Να αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία όλων μας. Τον θυμόμαστε πάντα στις αίθουσες του φεστιβάλ, στις τελετές, στις εκδηλώσεις μας. Ένα φωτεινό πνεύμα, ένα καθάριο βλέμμα, μια ατρόμητη φωνή», συνέχισε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και με σπασμένη φωνή κατέληξε: «Σε τιμούμε κυρ Γιάννη, σε θαυμάζουμε, σε κουβαλάμε πάντα μέσα μας. Ευχαριστούμε για όλα».

Ελένη Δουνδουλάκη: Αισθητή η απουσία αλλά και η παρουσία του Γ. Μπουτάρη

Για μια χαρμόσυνη μέρα, την οποία δυστυχώς σκιάζει η απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη, έκανε λόγο από την πλευρά της η γγ σύγχρονου πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη. «Πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, χαρισματικός και πολυπράγμων, ο Μπουτάρης λάτρευε την τέχνη και ήταν πάντα ανοιχτός στα νέα ρεύματα. Έτσι υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές και οραματιστές της πολιτιστικής ανάπτυξης αυτής εδώ της πόλης. ‘Αφησε κι αυτός το δικό του αποτύπωμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στην εξέλιξή του και κυρίως στην ανάδειξή του ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πολιτιστικά γεγονότα αυτής εδώ της πόλης, που τη συνδέουν με την παγκόσμια σκηνή. Στην ανάδειξή του δηλαδή ως ένα ουσιαστικό σημείο εξωστρέφειας», ανέφερε η κ. Δουνδουλάκη.

Κατέληξε δανειζόμενη λέξεις από το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι σήμερα η απουσία του Γιάννη Μπουτάρη είναι αισθητή, όπως και η παρουσία του, ίσως μάλιστα πιο ζωντανή κι από ποτέ, γιατί «ο κυρ Γιάννης είχε μια ξεχωριστή ακτινοβολία που θα διαρκεί».





Πηγή

www.real.gr

Next Post