• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2026, 5:41
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη για την ευλογιά των προβάτων: Αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας και καταβολή αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
28 Αυγούστου 2025
στα ΕΛΛΑΔΑ
Share on FacebookShare on Twitter


Η πλήρης ενημέρωση για τα μέτρα βιοασφάλειας κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων αλλά και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη εκρίζωση της ζωονόσου, ήταν ο στόχος της ευρείας ενημερωτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα και του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ιωάννη Καϊμακάμη.

Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, με τον αρμόδιο υφυπουργό να σημειώνει ότι όσα έχουν ληφθεί «πρέπει να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια, ώστε να καταφέρουμε να εκριζώσουμε το νόσημα» συμπληρώνοντας πως το ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με αιχμή το εμβληματικό προϊόν της χώρας, τη φέτα».

Όπως γνωστοποίησε το ΥΠΑΑΤ, τα μέτρα που αναλύθηκαν είναι τα εξής:

* Καθολική απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.

* Συστηματική απολύμανση αγροτικών δρόμων και σημείων μετακίνησης ζώων.

* Αυστηρή εφαρμογή ελεγκτικών και υγειονομικών πρωτοκόλλων.

* Στενή συνεργασία κτηνοτρόφων, κτηνιατρικών αρχών και Περιφερειών.

* ‘Αμεση ταφή και υγειονομική διαχείριση των νεκρών ζώων.

Ο κ. Κέλλας υπογράμμισε ότι ο ερχόμενος μήνας είναι κρίσιμος, μιας και δεν υπάρχει γαλακτοφορία, ενώ παράλληλα είναι και μειωμένες οι ανάγκες σε κρέας, ενώ οι μετακινήσεις των κοπαδιών είναι περιορισμένες.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι αποζημιώσεις για απώλειες ζώων είναι διπλάσιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και πρόσθεσε ότι έχει ήδη εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ για την ενίσχυση στις ζωοτροφές, ύψους 63 εκατ. ευρώ, λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού των κοπαδιών – καθυστέρησε όμως η καταβολή τους λόγω προβλημάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στη συνέχεια, απηύθυνε έκκληση για στενή συνεργασία με τις αρχές και άμεση ενημέρωση για κάθε ύποπτο κρούσμα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «καταλαβαίνω την κόπωση, αλλά πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για να εκριζώσουμε την ευλογιά και να στηρίξουμε την κτηνοτροφίας μας».

Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι που παραβρέθηκαν στην ενημερωτική σύσκεψη, ζήτησαν άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση της ζωονόσου. Τέθηκε εκ νέου το ζήτημα του εμβολιασμού, με τους παριστάμενους καθηγητές κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Σπυρίδωνα Κρήτα και Εμμανουήλ Καλαϊτζάκη, όσο και τη γενική διευθύντρια κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Κ. Μαρίνου και της τμηματάρχου, Α. Λάγιου, να ξεκαθαρίζουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητος, και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο στην Ε.Ε. για την ευλογιά.

«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό. Μόνο η Τουρκία το δοκίμασε, με αποτυχία. Και εμβολιάζει, και ευλογιά έχει, και συνεχίζει να θανατώνει ζώα κατέληξε ο κ. Κέλλας.

 





Πηγή

www.real.gr

Previous Post

Η Βενεζουέλα στέλνει πολεμικά πλοία και drones στα χωρικά της ύδατα ενόψει της ανάπτυξης αμερικανικών πλοίων στην Καραϊβική

Next Post

Η Χαμάς απορρίπτει ως «αβάσιμα» τα επιχειρήματα των IDF για την επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ

Next Post

Η Χαμάς απορρίπτει ως «αβάσιμα» τα επιχειρήματα των IDF για την επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.