• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2026, 22:41
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

«Αδύνατος ο πλήρης αφοπλισμός της Χεζμπολάχ» – Η παραδοχή-«βόμβα» των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
3 Απριλίου 2026
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Σε μια σημαντική παραδοχή προχώρησαν αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), ξεκαθαρίζοντας πως η πλήρης εξάρθρωση του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ δεν είναι εφικτή με στρατιωτικά μέσα, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την κατάληψη ολόκληρης της χώρας.

Σύμφωνα με τη Haaretz, πρόσθεσαν πως μόνο το λιβανέζικο κράτος θα μπορούσε να αφοπλίσει τη σιιτική οργάνωση.

Το σχέδιο για τη «ζώνη ασφαλείας»

Τις επόμενες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να παρουσιάσει στην πολιτική ηγεσία της χώρας πρόταση για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στον νότιο Λίβανο, σε βάθος 2-3 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα, όπου δεν θα υπάρχουν Λιβανέζοι κάτοικοι και «καθόλου εχθρικές υποδομές».

Όπως αναφέρει το δίκτυο Kan, ως μέρος του σχεδίου που θα παρουσιαστεί, ολόκληρα χωριά στον Λίβανο θα καταστραφούν ολοσχερώς, και οι κάτοικοί τους δεν θα επιστρέψουν σε αυτά.

Παράλληλα, οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή θα τοποθετηθούν την επόμενη εβδομάδα στην αποκαλούμενη «αντιαρματική γραμμή», σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τα σύνορα, με στόχο την αποτροπή επιθέσεων με αντιαρματικούς πυραύλους.

Σε εξέλιξη η προέλαση των IDF προς τον ποταμό Λιτάνι

Η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο εισέρχεται πλέον σε μια κρίσιμη φάση, καθώς πέντε μεραρχίες του ισραηλινού στρατού, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα, ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την κατάληψη εδαφών πλησίον του στρατηγικής σημασίας ποταμού Λιτάνι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται η Jerusalem Post για τη διάταξη των δυνάμεων:

  • Η 36η και η 91η Μεραρχία βρίσκονται ήδη σε μεγάλο βάθος εντός της λιβανέζικης επικράτειας
  • Δύο ακόμα μεραρχίες επιχειρούν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τον Λίβανο
  • Η 146η Μεραρχία διεξάγει επιχειρήσεις στις ακτές του Λιβάνου

Από τα μέσα Μαρτίου, πληροφορίες ανέφεραν ότι στην εισβολή ενδέχεται να προσχωρήσει και η 98η Μεραρχία.

Η αλλαγή τακτικής του Ισραήλ είναι εμφανής στο πεδίο. Ενώ το προηγούμενο διάστημα οι IDF βασιζόταν κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία (IAF) για την εξουδετέρωση των σημείων εκτόξευσης ρουκετών στον νότιο Λίβανο —και ιδιαίτερα στην Kοιλάδα Μπεκάα— η φυσική παρουσία χερσαίων δυνάμεων σε περιοχές που φτάνουν έως τον ποταμό Λιτάνι υποδηλώνει μια συστηματική προσπάθεια του στρατού να εξαλείψει την απειλή (Χεζμπολάχ) στην πηγή της.

Η παρουσία των στρατευμάτων στο έδαφος θεωρείται κρίσιμη, καθώς το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφαλείας που θα αποτρέπει μελλοντικές επιθέσεις κατά του βόρειου Ισραήλ.

Απολογισμός επιχειρήσεων

Εκπρόσωπος των IDF ανακοίνωσε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των επιχειρήσεων, εστιάζοντας στην εξουδετέρωση στελεχών μαχητικών οργανώσεων και την καταστροφή υποδομών.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής «έχουν εξοντωθεί περίπου 1.000 τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανώτερων διοικητών και εκατοντάδων τρομοκρατών της Δύναμης Ραντουάν».

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός «έχει επιτεθεί σε περισσότερους από 3.500 τρομοκρατικούς στόχους στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων, σημείων εκτόξευσης και αρχηγείων διοίκησης και ελέγχου».

Στο στόχαστρο βρέθηκαν επίσης οι «αποθήκες χρημάτων» της ένωσης «Al-Karj Al-Hassan», η οποία λειτουργεί ως παράλληλο τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ με ιρανικά κεφάλαια, μεταδίδει το Kan.

Η επόμενη μέρα και το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

Παρά τις απώλειες στο στρατόπεδο της Χεζμπολάχ, οι IDF εκτιμούν ότι η οργάνωση διατηρεί ακόμα αρκετές χιλιάδες ρουκέτες, κυρίως μικρού βεληνεκούς.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν επίσης πως μια πιθανή κατάπαυση του πυρός με το Ιράν δεν θα πρέπει να συνδεθεί με το μέτωπο του Λιβάνου, όπου οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε ολόκληρο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού και της Κοιλάδας Μπεκάα, στοχεύοντας όχι μόνο τη Χεζμπολάχ αλλά και Ιρανούς αξιωματούχους της Δύναμης Κουντς και άλλες φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που παραμένουν στη χώρα.





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

1ο AI & Robotics Hackathon Πρέβεζας: Οι μαθητές καινοτομούν για την πόλη μας

Next Post

«Αδύνατος ο πλήρης αφοπλισμός της Χεζμπολάχ» – Η παραδοχή-«βόμβα» των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ

Next Post

Εκτροχιάστηκε τρένο στην περιοχή του Ουλιάνοφσκ – Τουλάχιστον 22 τραυματίες

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.