• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2026, 22:22
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Δικαστικό «μπλόκο» στο διάταγμα Τραμπ για τη διακοπή της χρηματοδότησης της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόραση

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
1 Απριλίου 2026
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε παράνομο και μη εφαρμοστέο χθες Τρίτη τον τερματισμό της χρηματοδότησης από το κράτος δημόσιων δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, αντιστοίχως του NPR και του PBS, τον οποίο επέβαλε με εκτελεστικό διάταγμά του πέρυσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την 1η Μαΐου 2025, ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο τερμάτισε «την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του NPR και του PBS», καθώς ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούσε τα δυο μέσα ενημέρωσης πως διέσπειραν «προπαγάνδα της ριζοσπαστικής αριστεράς με χρήματα των φορολογουμένων».

Το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα ακολούθησε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, τον Ιούλιο του 2025, με τον οποίο καταργήθηκε η χρηματοδότηση 1,1 δισεκ. δολαρίων στην εποπτεύουσα Corporation for Public Broadcasting (CPB), που δεν υπάρχει πλέον. Ο φορέας αυτός είχε κρίσιμη συμβολή στους προϋπολογισμούς του NPR και του PBS.

Κατόπιν προσφυγών των δυο δημόσιων μέσων, ομοσπονδιακός δικαστής της πρωτεύουσας, ο Ράντολφ Μος, αποφάνθηκε χθες Τρίτη ότι το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα δεν έπρεπε να εφαρμοστεί, διότι παραβιάζει την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος — η οποία κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης.

Στην απόφασή του, εξηγεί ότι η κυβέρνηση ασφαλώς μπορεί να επιλέγει τι χρηματοδοτεί. Ωστόσο, προσθέτει, δεν μπορεί να τιμωρεί ΜΜΕ κόβοντάς τους τη χρηματοδότηση εξαιτίας απόψεων που μπορεί να εξέφρασαν ή να μετέδωσαν, επειδή διαφωνεί.

«Η πρώτη τροπολογία χαράσσει μια γραμμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει: (δεν επιτρέπει) να χρησιμοποιείται η εξουσία του κράτους -συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής εξουσίας- για να ‘τιμωρείται ή να φιμώνεται η έκφραση (απόψεων) που δεν εγκρίνει’», διευκρινίζει ο δικαστής.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του, το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν «σαφές», συνίστατο στο ότι η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν δικαιούνται πλέον χρηματοδότηση επειδή ο πρόεδρος «δεν ενέκρινε την κάλυψή τους», την έβρισκε υπερβολικά «προσκείμενη ‘στην αριστερά’», προσθέτει.

Πάνω από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ακούν κάθε εβδομάδα τη δημόσια ραδιοφωνία NPR και 36 εκατομμύρια βλέπουν κάθε μήνα τηλεοπτικές εκπομπές κάποιου τοπικού σταθμού του εθνικού δικτύου του PBS, κατά υπολογισμούς των δυο μέσων ενημέρωσης.

Πρόκειται για «γελοία απόφαση που εξέδωσε ακτιβιστής δικαστής, ο οποίος αποπειράται να υπονομεύσει τον νόμο. Το NPR και το PBS δεν έχουν κανένα δικαίωμα να λαμβάνουν δημόσια κεφάλαια, και το Κογκρέσο έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της χρηματοδότησής τους», αντέδρασε σε γραπτή τοποθέτησή της που έστειλε σε ΜΜΕ, ανάμεσά τους και στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Άμπιγκεϊλ Τζάκσον, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Στην άλλη πλευρά, η εκτελεστική πρόεδρος του NPR, η Κάθριν Μάχερ, χαιρέτισε τη «νίκη» που επαναβεβαιώνει «τα δικαιώματα του ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου».

«Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης υπάρχουν για να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον -αυτό των Αμερικανών- κι όχι κάποιο πολιτικό πρόγραμμα, ή κάποιον εκλεγμένο αξιωματούχο», πρόσθεσε.

«Όπως είχαμε επιχειρηματολογήσει, και όπως επιβεβαίωσε ο δικαστής Μος, αυτό το διάταγμα αποτελεί εγχειριδιακή περίπτωση διάκρισης εξαιτίας απόψεων», σχολίασε από την πλευρά του εκπρόσωπος του PBS.

Αφότου επέστρεψε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2025, ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε την επίθεσή του εναντίον των μέσων ενημέρωσης που εκλαμβάνει ως εχθρικά προς αυτόν, χρησιμοποιώντας διάφορους μοχλούς στη διάθεσή του — πολιτικούς, οικονομικούς και νομικούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Η υφυπουργός Εσωτερικών εξηγεί στον Realfm 97,8 ποιες θα είναι οι νέες αρμοδιότητές της

Next Post

Ηθοποιοί και καλεσμένοι της παράστασης «Ένα κάποιο κενό» μοιράζονται άγνωστες στιγμές από την καριέρα τους – Μια βραδιά γεμάτη ιστορίες στο θέατρο «Εμπορικόν»

Next Post

Ηθοποιοί και καλεσμένοι της παράστασης «Ένα κάποιο κενό» μοιράζονται άγνωστες στιγμές από την καριέρα τους - Μια βραδιά γεμάτη ιστορίες στο θέατρο «Εμπορικόν»

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.