• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2026, 2:49
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Θανατοποινίτης εκτελέστηκε στην Αριζόνα, για πρώτη φορά έπειτα από 2 χρόνια

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
20 Μαρτίου 2025
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, η πολιτεία της Αριζόνα προχώρησε στην εκτέλεση θανατοποινίτη. Πρόκειται για τον Άαρον Γκάντσις, 53 ετών, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία του Τεντ Πράις το 2002. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με τη χρήση θανατηφόρων ενέσιμων χημικών ουσιών, λίγο μετά τις 10:00 (τοπική ώρα – 19:00 ώρα Ελλάδας).

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, καθώς ο Γκάντσις είχε δολοφονήσει τον πρώην σύζυγο της συντρόφου του. Μετά την εκτέλεση, η γενική εισαγγελέας της Αριζόνα, Κρις Μέιζ, δήλωσε πως η πολιτεία επανέφερε την εφαρμογή της θανατικής ποινής και ότι «αποδόθηκε εντέλει δικαιοσύνη για τον Τεντ Πράις και την οικογένειά του».

Η τελευταία φορά που είχε εκτελεστεί κρατούμενος στην Αριζόνα ήταν στις 16 Νοεμβρίου 2022. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί συνολικά τέσσερις εκτελέσεις στις ΗΠΑ. Ήδη την Τετάρτη, εκτελέστηκε θανατοποινίτης στη Λουιζιάνα μέσω της εισπνοής αζώτου, μιας μεθόδου που ειδικοί του ΟΗΕ έχουν συγκρίνει με βασανιστήριο. Επιπλέον, άλλες δύο εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί στη Φλόριντα και την Οκλαχόμα, με τη χρήση θανατηφόρων ενέσιμων ουσιών.

Μέχρι στιγμής, μέσα στο 2025 έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ εκτελέσεις στις ΗΠΑ:

  • Πέντε με θανατηφόρες ενέσεις,
  • Δύο με εισπνοή αζώτου,
  • Μία με εκτελεστικό απόσπασμα στη Νότια Καρολίνα, η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος στη χώρα από το 2010.

Η θανατική ποινή παραμένει ένα διχαστικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι σήμερα, έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες, ενώ σε άλλες πέντε (Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια, Τενεσί) ισχύει μορατόριουμ βάσει αποφάσεων των κυβερνητών. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, αρκετές πολιτείες συνεχίζουν να εφαρμόζουν την εσχάτη των ποινών, με διαφορετικές μεθόδους εκτέλεσης.





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Βουλή – Αποστολάκη: Συνταγματική εκτροπή η παράκαμψη της προανακριτικής

Next Post

Λύτρας σε Κουσουλό: Υποτίθεται ότι ήμασταν και φίλοι – Δεν ξέρω εσείς τι θέλετε – ΒΙΝΤΕΟ

Next Post

Λύτρας σε Κουσουλό: Υποτίθεται ότι ήμασταν και φίλοι – Δεν ξέρω εσείς τι θέλετε - ΒΙΝΤΕΟ

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.