• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2026, 8:37
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Κομισιόν: Προθεσμία στην Ελλάδα για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
19 Σεπτεμβρίου 2025
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Προθεσμία έως τις 2 Οκτωβρίου δίνει η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στην Ελλάδα για να καταθέσει νέο πλαίσιο για τις αγροτικές επιδοτήσεις καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει διακοπή πληρωμών

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε η αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο που προτείνει η Ελλάδα δεν επαρκεί για την αποκατάσταση των ελλείψεων και δεν συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές διατάξεις. Επισημαίνει δε ότι εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, υπάρχει ο κίνδυνος αναστολής των μηνιαίων και ενδιάμεσων πληρωμών, δηλαδή με αναστολή των αγροτικών επιδοτήσεων.

«Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2116/2021, εάν ένα κράτος μέλος δεν υποβάλει σχέδιο δράσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου, η Επιτροπή ενδέχεται να εκδώσει εκτελεστικές πράξεις για την αναστολή των μηνιαίων πληρωμών που αναφέρονται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 ή των ενδιάμεσων πληρωμών που αναφέρονται στο άρθρο 32 του ίδιου κανονισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της Κομισιόν.

Δείτε την επιστολή ΕΔΩ

Τσιάρας: Δεν θα χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είπε ότι «η προθεσμία αφορά στην υποβολή ενός νέου σχεδίου, το οποίο προφανώς ενσωματώνεται στην υλοποίηση του Action Plan» και τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Σημείωσε ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξυγίανση του ΟΠΕΠΕΚΕ γίνονται σε απόλυτη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και «υπάρχει απόλυτη συμφωνία για όλα αυτά τα οποία γίνονται».

Ο αρμόδιος υπουργός προσέθεσε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνεννόηση με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Agri) έχει εκπονηθεί «ένα σχέδιο δράσης που αφορά στο κατά πόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορέσει να κάνει αυτά τα συγκεκριμένα βήματα που πλέον δεν θα τον έχουν στο στόχαστρο. Είτε με τη λογική των κακών πληρωμών είτε με τη λογική των κακών ελέγχων. Γεγονότα που ήταν ο βασικότερος λόγος και η βασικότερη αιτία για τις οποίες είχαμε την επιβολή των προστίμων».

Πρόσθεσε ότι από τότε που έγινε η συγκεκριμένη πρόταση έχουν υπάρξει και νέα ζητήματα όπως ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία για να ενσωματωθεί στην ΑΑΔΕ» συμπληρώνοντας ότι στη διαδικασία ενσωματώνονται «και άλλα στοιχεία όπως το να είναι απαραίτητο το στοιχείο της ταυτότητας του ακινήτου, το λεγόμενο ΑΤΑΚ, ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε πληρωμές πρέπει να γίνουν νωρίτερα όλοι οι πραγματικοί και διασταυρωτικοί έλεγχοι και όχι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που γινόταν στο παρελθόν».

Αναφορικά με την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «έχουμε ήδη συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια εξάμηνη παράταση του σχεδίου δράσης ακριβώς για να γίνουν και όλα αυτά τα βήματα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προδιαγράψουν τη νέα μορφή του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που προφανώς πρέπει να είναι κάτω από την επιτήρηση, άρα και την έγκριση, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σημείωσε ότι για να γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού Πληρωμών «χρειάζεται να ληφθούν κάποιες πολύ σκληρές αποφάσεις και να ενσωματωθούν διαδικασίες οι οποίες δεν υπήρχαν στο παρελθόν» διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι αγρότες που περιμένουν να πληρωθούν, δεν θα χάσουν τα χρήματά τους.





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Αλβανία: Ένταση στο Κοινοβούλιο – Βουλευτές της αντιπολίτευσης πέταξαν στον Ράμα το βιβλίο του Συντάγματος

Next Post

«Όσο ο δικός μας χώρος πηγαίνει πολυδιασπασμένος γινόμαστε χρυσός χορηγός του κυρίου Μητσοτάκη»

Next Post

«Όσο ο δικός μας χώρος πηγαίνει πολυδιασπασμένος γινόμαστε χρυσός χορηγός του κυρίου Μητσοτάκη»

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.