• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2026, 12:13
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Πολιτική

Nέο πακέτο αναβάθμισης για τα F-35, που η Ελλάδα περιμένει την LOA από ΗΠΑ

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
31 Δεκεμβρίου 2023
στα Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter


Ένα νέο πακέτο αναβάθμισης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 έκανε δεκτό το αμερικανικό Πεντάγωνο από την κατασκευάστρια εταιρεία, με τα νέα μαχητικά που θα παραχθούν το 2024 να φέρουν το νέο αυτό πακέτο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με την απαντητική επιστολή (LOA) που περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Επί μήνες, νεότευκτα μαχητικά F-35 Joint Strike μαραζώνουν στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας, αναμένοντας την ολοκλήρωση μιας βασικής αναβάθμισης που έχει καθυστερήσει τις παραδόσεις.

Το 2024, το Πεντάγωνο και η κατασκευάστρια εταιρεία ελπίζουν ότι ο καθυστερημένος εκσυγχρονισμός που ονομάζεται Technology Refresh 3 , ή TR-3, θα ολοκληρωθεί, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αποδεχθεί αυτά τα τελευταία F-35. Αυτά αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος Defence News που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας.

Οι βελτιώσεις TR-3 περιλαμβάνουν καλύτερες οθόνες, μνήμη υπολογιστή και επεξεργαστική ισχύ. Θα θέσουν τα θεμέλια για μια πιο εκτεταμένη αναβάθμιση, που ονομάζεται Block 4, που θα φέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα όπλων καθώς και βελτιωμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης στόχων.

Όμως, τα επίμονα προβλήματα λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων ενσωμάτωσής του στο νέο υλικό TR-3, έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωσή του. Αρχικά, οι αναβαθμίσεις του TR-3 υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμες τον Απρίλιο του 2023, αλλά αυτή η προθεσμία έχει επανειλημμένα παρέλθει και αναμένεται τώρα κάποια στιγμή μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2024.

Η κατασκευάστρια εταιρεία είχε παραδώσει το 2023 κάποια αεροσκάφη με το νέο λογισμικό, όμως η αμερικανική πολεμική αεροπορία τα επέστρεψε αφού δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.

Παράλληλα, αναμένεται (ακόμη) η πολυπόθητη απαντητική επιστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (LOA – letter of acceptance) για την πρόθεση της Ελλάδας να αγοράσει 20+20 μαχητικά F-35 με υποστήριξη. Ήδη, έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες η επίσημη απάντηση έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, που αναμενόταν τον περασμένο Μάιο, έχοντας ήδη λάβει την εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο και τη Γερουσία.

Στο ελληνικό Πεντάγωνο εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μετά τις γιορτές θα υπάρξουν εξελίξεις. Ωστόσο πολλοί – και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού – συνδέουν το ζήτημα άμεσα με την πώληση νέων F-16 Viper στην Τουρκία, για την οποία εκτός από το ελληνικό έχει εναντιωθεί και στυλώσει πόδια και το εβραϊκό λόμπι, μετά την παροχή στήριξης του Ερντογάν στους τρομοκράτες της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πριν από μερικές ημέρες ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, έστειλε επιστολή προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία ζητούσε να ξεμπλοκαριστεί άμεσα το αίτημα για πώληση F-35 στην Ελλάδα. Κατά τον ίδιο τον Ε. Ζεμενίδη από το υπουργείο εξωτερικών φαίνεται ότι η γραφειοκρατία είναι αυτή που έχει δημιουργήσει εμπλοκή στο ζήτημα εκτιμώντας ότι μετά τις γιορτές θα έχει κάποια απάντηση.



Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Aστυνομικός σκότωσε την σύζυγό του και τους δύο γιους του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Next Post

Τα κάλαντα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έψαλλαν άστεγοι, άτομα με αυτισμό και σύλλογοι

Next Post

Τα κάλαντα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έψαλλαν άστεγοι, άτομα με αυτισμό και σύλλογοι

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.