ADVERTISEMENT

Αυστρία: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά συνέχιση της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca | ενότητες, κόσμος


Μετά από διαβουλεύσεις, η Αυστριακή Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε σήμερα σε σύσταση για τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού στην Αυστρία με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεχίζει να αξιολογεί τις θρομβώσεις σε σχέση με εμβολιασμούς, ωστόσο από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα δεν προκύπτει ακόμη μια ομοιογενής εικόνα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα δεδομένα συλλέγονται και αναλύονται συνεχώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, και τη Βρετανίας και την εβδομάδα μετά το Πάσχα των Καθολικών (4 Απριλίου) όλα τα διεθνή δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέχρι τότε θα πρέπει να εξεταστούν σε μια συνάντηση του EMA, οπότε αναμένεται μια τοποθέτηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca.

Η AstraZeneca, χαιρετίζοντας την αυστριακή απόφαση, τονίζει ότι “η ασφάλεια των ασθενών παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα, η απόφαση της Αυστριακής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συνάδει με τα συμπεράσματα των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)”.

«Τα οφέλη του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», επισημαίνει η Σάρα Ουόλτερς, η διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca στην Αυστρία.

Μετά τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κορωνοϊού της AstraZeneca στη Γερμανία, ο EMA δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν βλέπει συγκεκριμένους ηλικιακούς κινδύνους λόγω του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Μια εξέταση δεν αποκάλυψε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία ή φύλο για θρόμβους αίματος μετά από εμβολιασμό με AszraZeneca, ανακοίνωσε χθες ο EMA στο ‘Αμστερνταμ, ωστόσο οι εξετάσεις θα συνεχιστούν.

Μετά από σύσταση της γερμανικής Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών, η Γερμανία είχε περιορίσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εξαιτίας των περιπτώσεων θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές τι συμβαίνει σε άτομα κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία αποφάσισε προχθές, Τρίτη, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρησιμοποιείται μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε άτομα κάτω των 60 ετών, η Αυστρία είχε ανακοινώσει χθες, Τετάρτη, ότι θα επιμείνει χωρίς αλλαγές στο σχέδιο εμβολιασμού με το εμβόλιο της εταιρείας, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα η Αυστριακή Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, εάν είχε ακολουθηθεί η γερμανική σύσταση, η ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς, επειδή υπάρχουν πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια.

Φυσικά είναι „πολύ ανησυχητικό όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις με ένα εμβόλιο, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η κατάσταση της δραματικότητας της νόσου στην οποία βρισκόμαστε”, καθώς, επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις έως έξι θάνατοι CoV την εβδομάδα στην ομάδα ατόμων κάτω των 55 ετών στην Αυστρία, ανέφερε η Βίντερμαν-Σμιντ.

Αντιθέτως, σε 100.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν, ένας ή δύο είχαν σοβαρές διαταραχές πήξης „που πιθανόν σχετίζονται με τον εμβολιασμό”, όπου τα αιμοπετάλια βλάπτονται και στη συνέχεια οδηγούν σε θρόμβο αίματος, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η αντίδραση μπορεί να βρεθεί μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι: ποια είναι η εναλλακτική λύση, καθώς επί του παρόντος η Αυστρία δεν διαθέτει αρκετά εναλλακτικά εμβόλια, και αν κάποιος ακολουθούσε τη γερμανική σύσταση σε αυτήν τη χώρα», δεν θα μπορούσαμε να φροντίσουμε επαρκώς προς το παρόν την ομάδα ηλικίας 18 έως 55 ετών”, παρατήρησε η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σε σχέση με την συζητούμενη εδώ και καιρό ενδεχόμενη προμήθεια από την Αυστρία του ρωσικού εμβολίου “Sputnik”, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε χθες, Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι, ότι „βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα και μία παραγγελία του εμβολίου μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα”.

«Εάν παραγγείλουμε το “Sputnik”, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου», παρατήρησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του Υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά.

Πηγή

www.real.gr

Next Post