ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ διατηρεί την πολιτική των ανοιχτών θυρών, δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν | ενότητες, κόσμος


Οι ΗΠΑ θα ενισχύουν την άμυνα της Ευρώπης, αλλά δεν στέλνουν στρατιώτες στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα, μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ότι η συμμαχία θα διατηρήσει την πολιτική των «Ανοιχτών Θυρών» για εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμερίζονται τις αξίες της και κάποια ημέρα θελήσουν να ενταχθούν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απέτυχε στον στόχο του, δηλαδή να διχάσει τη Δύση. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟϊκού εδάφους.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και των ανθρωπιστικών θεμάτων.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι διέταξε την ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων για να στηρίξει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, όμως το Πεντάγωνο ανέφερε ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ, όπως έκαναν ήδη η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιβάλουν κυρώσεις στον Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ θα είναι «ένα μέρος» των κυρώσεων αυτών. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις, επαναλαμβάνοντας ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις «ιστορικές» κυρώσεις σε βάρος ενός προέδρου της Ρωσίας θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο Μπάιντεν θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο στο Ντέλαγουερ, όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τους συμβούλους του σε θέματα ασφαλείας.

Πηγή

www.real.gr

Next Post