Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για την απόπειρα εξοστρακισμού του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης | ενότητες, κόσμος


Η Ουάσινγκτον εξέφρασε σήμερα τη βαθιά “ανησυχία” της για την απόπειρα εξοστρακισμού του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ηγετικής μορφής της τουρκικής αντιπολίτευσης, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους και την απογοήτευσή τους από την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και σε αναστολή της πολιτικής του δραστηριότητας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

“Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις ποινικές διώξεις για ‘προσβολή’ και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τούρκων πολιτών, κυρίως εξασφαλίζοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο”, πρόσθεσε.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη παρουσία όλων των ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης για να στηρίξουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του.

Ο 52χρονος Ιμάμογλου, ανερχόμενο αστέρι της τουρκικής πολιτικής ζωής, θεωρείται πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023 απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν.

Πηγή

www.real.gr

Next Post