Μήνυμα Φίλη για τη νέα σχολικής χρονιά: Νέα χρονιά – Νέοι αγώνες για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και για μια άλλη εκπαιδευτική πολιτική | ενότητες, πολιτική


Ευχές για «καλή σχολική χρονιά» σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς εκφράζει εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, σε μήνυμα του.

«Με ενίσχυση των μορφωτικών εφοδίων της νέας γενιάς, με υγεία», όπως σημειώνει, και «με ανοιχτά και υγειονομικά θωρακισμένα σχολεία ικανά να αντεπεξέλθουν στα χτυπήματα από την πανδημία», ώστε «να μη γίνει και φέτος η Ελλάδα, παγκόσμια “πρωταθλήτρια” στα λουκέτα στην εκπαίδευση». «Με μαζικούς, ενωτικούς, πανεκπαιδευτικούς αγώνες για το σχολείο της Ποιότητας, της Ισότητας και της Δημοκρατίας, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων, αντιεκπαιδευτικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για τη μεγάλη πολιτική Αλλαγή στην Παιδεία και σε όλη την κοινωνία», τονίζει.

Ο κ. Φίλης αναφέρει ότι το φετινό άνοιγμα των σχολείων «φορτίζεται αρνητικά από την επέλαση της μετάλλαξης “Δέλτα” του ιού, που πλήττει με δεκαπλάσιο ρυθμό τους νέους και απειλεί σε συνδυασμό με την κυβερνητική ανεπάρκεια και ανικανότητα να κλείσει για μια ακόμη χρονιά τα σχολεία». Προσθέσει ότι «οι ειδικοί κρούουν καιρό τώρα τον κώδωνα του κινδύνου αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία όπως τα έκλεισε», «με την επικίνδυνη αυταπάτη ότι με το 25% των μαθητών Λυκείου και το 13% των μαθητών Γυμνασίου εμβολιασμένους, μπορεί να υφίσταται υγειονομικό “τείχος”». Τονίζει ότι η κυβέρνηση «κινούμενη σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο αρνήθηκε να συζητηθεί στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής το άνοιγμα των σχολείων, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αρμόδιος τομεάρχης υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ξανά:

«- Να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για την αραίωση στις τάξεις, αφού 1 εκατ. μαθητές (τα 3/4 του συνόλου) φοιτούν σε αίθουσες από 18 έως 30 παιδιά.

– Να ενταθεί η εκστρατεία για εμβολιασμό των νέων με τρόπους που να τον καθιστούν ακόμη πιο προσιτό στα παιδιά και ειδικά στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Η συμμετοχή των παιδιάτρων μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό ενισχυτικό παράγοντα.

– Να διενεργούνται διαρκώς τεστ από ειδικές μονάδες του ΕΟΔΥ στα σχολεία και να υπάρξει ενίσχυση της ιχνηλάτησης.

– Να μην ισχύσει η επικίνδυνη πρόβλεψη για πάνω από 50% κρούσματα προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα και να μη μετατραπούν έτσι τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοδης της νόσου

– Να αυξηθούν οι απολυμάνσεις και οι καθαρισμοί. Να αυξηθεί ο αριθμός τους και να μονιμοποιηθούν οι σχολικοί καθαριστές.

– Να εντοπιστούν άμεσα τα μορφωτικά κενά από την ανεπαρκή πρόσβαση στην προβληματική τηλεκπαίδευση και να υπάρξει ενισχυτική διδασκαλία των μαθητών που έμειναν πίσω στην κάλυψη της ύλης.

– Να μη συνεχιστεί και φέτος το αίσχος του ρατσιστικού αποκλεισμού των προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση, που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας.

– Κανένα παιδί, προσφυγόπουλο ή μη θυσία στο βωμό της ανήλικης εργασίας για την εξυπηρέτηση άνομων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Ο κ. Φίλης τονίζει ότι ταυτόχρονα με την υγειονομική ασφάλεια και την αντιμετώπιση των μορφωτικών, παιδαγωγικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων της πανδημίας, «πρέπει να ενταθούν οι αγώνες των εκπαιδευτικών και της νέας γενιάς» για τα εξής:

«- Για την κατάργηση της ΕΒΕ, τη μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, τη ματαίωση της μετατροπής του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο.

– Για να μην εφαρμοστεί ο νόμος που με πρόσχημα την αξιολόγηση και τη δήθεν αξιοκρατία οικοδομεί το κράτος της Δεξιάς, προωθεί τον ασφυκτικό κομματικό έλεγχο και τον “επιθεωρητισμό” στην εκπαίδευση.

– Για μαζικούς διορισμούς 20.000 επιπλέον εκπαιδευτικών, ώστε, να εξαφανιστεί σταδιακά ο θεσμός των αναπληρωτών.

– Για να φτάσει ο προϋπολογισμός της Παιδείας στο 5% και στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Για τον οριστικό ενταφιασμό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας».

Αναφέρει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση «πέτυχε να ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους μετά από πολλά χρόνια», όμως «πέρυσι η κυβέρνηση της ΝΔ υπονόμευσε αυτό τον στόχο σε μια σειρά από σχολικές μονάδες, ακόμη και σε Πρότυπα Σχολεία» και «ελπίζουμε φέτος όλα να εξελιχθούν ομαλά και τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα».

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει το μήνυμα του εξαίροντας «την υπευθυνότητα των εκπαιδευτικών μας, που εμβολιάστηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά» και συγχαίροντας τους «για αυτό το μάθημα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης που δίδαξαν με το παράδειγμά τους σε όλη την κοινωνία».

Πηγή

www.real.gr

Next Post