ΗΠΑ: Η Πελόσι εκδήλωσε την ανησυχία της για την υπόθεση κράτησης και βασανισμού ενός εργαζόμενου στη Σαουδική Αραβία | ενότητες, κόσμος


Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι «ανησυχεί βαθιά» σχετικά με τον υποτιθέμενο βασανισμό ενός Σαουδάραβα εργαζόμενου σε υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στη Σαουδική Αραβία.

Ο Αμπντουλραχμάν αλ Σαντάν τέθηκε υπό κράτηση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2018 και αναφέρεται ότι έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη είκοσι ετών, μετά την επιβολή απαγόρευσης ταξιδιών για είκοσι χρόνια που του επιβλήθηκε, σύμφωνα με μία ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών που εκδόθηκε στις 6 Απριλίου.

Σε μία ανάρτησή της στο Twitter, η Πελόσι δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα παρακολουθήσει την ακρόαση για την έφεσή του, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα και «όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση» της Σαουδικής Αραβίας.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις καταγγελίες βασανισμού σε συνθήκες κράτησης για τον εργαζόμενο σε οργάνωση ανθρωπιστικής αρωγής Αμπντουλραχμάν αλ-Σαντάν. Η κράτησή του συνεχίζει την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην ελευθερία της έκφρασης» έγραψε στο Twitter η Πελόσι.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον δεν αντέδρασε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού της ανάρτησης που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ξεχωριστά, η αδερφή του αλ Σαντάν ανέφερε πως η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει.

«Ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια και την υγεία του αδερφού μου, που επιδεινώνονται από τα βασανιστήρια που υφίσταται ενώ βρίσκεται υπό κράτησή στη Σαουδική Αραβία, ενώ παραμένουμε συνολικά αποκομμένοι από την οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί του» έγραψε η ίδια στο Twitter.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κινήθηκε κατά των διαφωνούντων όταν εισήγαγε κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του βασιλείου.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβαν υψηλόβαθμα μέλη της μοναρχίας, ακτιβιστές, διανοούμενους και κληρικούς.

Σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε τον Απρίλιο, η μη κυβερνητική οργάνωση για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων MENA Rights Group, με έδρα τη Γενεύη ανακοίνωσε ότι ο αλ Σαντάν οδηγήθηκε σε δίκη επειδή διατηρούσε δύο σατιρικούς λογαριασμούς στο Twitter και κατηγορήθηκε για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, για υποστήριξη ή συμπάθεια προς την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και για την προετοιμασία, την αποθήκευση και την αποστολή μηνυμάτων «που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημόσια ασφάλεια και τις θρησκευτικές αξίες».

Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε ότι η οικογένεια του αλ Σαντάν έμαθε ότι ο κρατούμενος υποβλήθηκε σε ακραία βασανιστήρια στη διάρκεια της κράτησης του, συμπεριλαμβανομένων «ηλεκτροσόκ, χτυπημάτων που του προκάλεσαν κατάγματα, μαστίγωμα, κρέμασμα από τα πόδια και κρέμασμα σε θέσεις που προκαλούν άγχος, απειλές δολοφονίας και αποκεφαλισμού, επιθέσεις και φραστική κακοποίηση».





Πηγή

www.real.gr

Next Post