Αίγυπτος: Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια | ενότητες, κόσμος


Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε απόψε ότι δεν θα ανανεώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία είχε κηρυχθεί η χώρα πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, με αφορμή της πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον κοπτικών εκκλησιών.

«Η Αίγυπτος έγινε, χάρη στον σπουδαίο λαό της και τους πιστούς άνδρες της, μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε ο Σίσι στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook. «Για τον λόγο αυτόν αποφάσισα να ματαιώσω την ανανέωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε όλη τη χώρα τον Απρίλιο του 2017 μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε εκκλησίες, για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος. Από το 2014 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρισκόταν η χερσόνησος του Σινά, λόγω της δράσης του ένοπλου παρακλαδιού του ΙΚ στην περιοχή. Σε ορισμένες περιφέρειες, στο βόρειο Σινά, εφαρμόζεται επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα.

Ο στρατός και η αστυνομία διεξάγουν από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Σινά μια μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Παρόμοιες επιχειρήσεις γίνονται επίσης κατά τόπους στη δυτική έρημο, ανάμεσα στην κοιλάδα του Νείλου και τα σύνορα με τη Λιβύη.

Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης διευρύνονται σημαντικά οι εξουσίες της αστυνομίας σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις, τις παρακολουθήσεις και τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters





Πηγή

www.real.gr

Next Post