Αυστρία: Η αντιπολίτευση θα επιδιώξει σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις κατηγορίες διαφθοράς εις βάρος του Κουρτς | ενότητες, κόσμος


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αυστρία συμφώνησαν σήμερα στη σύσταση ερευνητικής κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με τις κατηγορίες για διαφθορά που αφορούν αξιωματούχους του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος μετά την παραίτηση του αρχηγού του, του Σεμπάστιαν Κουρτς, από την καγκελαρία το σαββατοκύριακο.

Ο Κουρτς αρνείται τις καταγγελίες για διαφθορά, αλλά έχει τεθεί υπό έρευνα μαζί με άλλους εννέα αξιωματούχους, ανάμεσά τους και ανώτεροι σύμβουλοί του, με την υποψία της διάπραξης αδικημάτων για διαφθορά που συνδέεται με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης προς όφελός του την περίοδο που διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος και αργότερα την καγκελαρία.

Ο Κουρτς παραιτήθηκε το Σάββατο κατ΄εντολήν του ελάσσονος εταίρου του στην κυβερνητική συμμαχία, των Πρασίνων, για να διασωθεί ο συνασπισμός.

Τον διαδέχτηκε στην καγκελαρία ο στενός σύμμαχός του, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ένας διπλωμάτης και σχετικά νεοσσός της πολιτικής, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί στενά με τον Κουρτς, ενώ ο τελευταίος θα παραμείνει αρχηγός του κόμματος.

“Θεωρούμε ότι ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου”, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με συναδέλφους του από τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή ο βουλευτής των σοσιαλδημοκρατών Κάι Γιάν Κράινερ.

Οι ερευνητικές κοινοβουλευτικές επιτροπές στην Αυστρία έχουν την εξουσία να κατάσχουν έγγραφα και να εξετάζουν ενόρκους.

Μια προγενέστερη επιτροπή για την πιθανότητα διάπραξης αδικήματος διαφθοράς υπό την προηγούμενη συμμαχία του Κουρτς με την ακροδεξιά είχε συγκεντρώσει μεγάλο όγκο γραπτών μηνυμάτων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την υπόθεση διαφθοράς εις βάρος του Κουρτς και άλλων που χειρίστηκε η εισαγγελία.

Ο Κουρτς ερευνάται και ως ύποπτος για ψευδορκία σε σχέση με την κατάθεση που είχε δώσει σε εκείνη την επιτροπή.

Τώρα αναλαμβάνει και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του και ισχυρίζεται ότι όλες οι κατηγορίες είναι ψευδείς.

Παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να συστήσουν τέτοια επιτροπή χωρίς τη στήριξη των δύο κυβερνώντων κομμάτων, ο Κράινερ είπε ότι οι συντηρητικοί του Κουρτς μπορούν να καθυστερήσουν την έγκρισή της και πιθανόν να μην μπορέσει να συνεδριάσει για πρώτη φορά πριν από το τέλος του χρόνου.





Πηγή

www.real.gr

Next Post