Βενεζουέλα: 19 αξιωματούχοι προστέθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ | ενότητες, κόσμος


Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ πρόσθεσε σήμερα 19 κορυφαίους αξιωματούχους της Βενεζουέλας στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα, λόγω του ρόλου τους σε πράξεις και αποφάσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα, ή ως αποτέλεσμα σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση αυτή απορρέει από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου 2021 για πρόσθετα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στη Βενεζουέλα μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2020.

Τα άτομα που προστίθενται στον κατάλογο είναι υπεύθυνα, ιδίως, για την υπονόμευση των εκλογικών δικαιωμάτων των αντιπολίτευσης και της δημοκρατικής λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών.

Η σημερινή απόφαση φέρνει στα 55 τον συνολικό αριθμό ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων ταξιδιού και του παγώματος περιουσιακών στοιχείων. Tα στοχευμένα αυτά μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να μην έχουν δυσμενείς ανθρωπιστικές επιπτώσεις ή ακούσιες συνέπειες για τον πληθυσμό της Βενεζουέλας και μπορούν να αντιστραφούν.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους στη Βενεζουέλα για την προώθηση ειρηνικού διαλόγου και μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στην κρίση της χώρας.

Η ΕΕ θέσπισε περιοριστικά μέτρα στη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο του 2017. Τα μέτρα περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού εσωτερικής καταστολής και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε συγκεκριμένα άτομα.





Πηγή

www.real.gr

Next Post