Βρετανία: Η πόλη της Υόρκης ανακάλεσε τον τιμητικό τίτλο που είχε δοθεί στον πρίγκιπα Άντριου | ενότητες, κόσμος


Από τον Ιανουάριο ο 62χρονος πρίγκιπας δεν έχει πλέον καμία επίσημη αρμοδιότητα και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο της Αυτού Υψηλότητας, αφού κατηγορήθηκε από την Αμερικανίδα Βιρτζίνια Τζιούφρε για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν ανήλικη και εκείνος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον παιδεραστή χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν.

Ο πρίγκιπας Άντριου, ο οποίος έχει αποσυρθεί από τα βασιλικά καθήκοντά του λόγω της σύνδεσής του με την υπόθεση του παιδεραστή χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, απώλεσε σήμερα και τον τιμητικό τίτλο που του είχε απονείμει ο δήμος της Υόρκης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα να αφαιρεθεί από τον Δούκα της Υόρκης ο τίτλος του «Ελεύθερου Επίτιμου Πολίτη» (Freedom of the City).

Ο τίτλος αυτός ανάγεται στο 1272 και αποδιδόταν κατά τον μεσαίωνα σε σημαντικές προσωπικότητες της πόλης ή σε ξένους επισκέπτες, σημαίνοντας ότι δεν είναι δουλοπάροικοι. Στον Άντριου δόθηκε το 1987 και ήταν απλώς τιμητικός. Οι «Ελεύθεροι Πολίτες» κατά την αγγλοσαξονική περίοδο έπαιζαν κάποιον ρόλο κυρίως στον έλεγχο του εμπορίου και τη διανομή των δικαιωμάτων στα βοσκοτόπια.

Από τον Ιανουάριο ο 62χρονος πρίγκιπας δεν έχει πλέον καμία επίσημη αρμοδιότητα και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο της Αυτού Υψηλότητας, αφού κατηγορήθηκε από την Αμερικανίδα Βιρτζίνια Τζιούφρε για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν ανήλικη και εκείνος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον Επστάιν. Η δικαστική διαμάχη τους έληξε με εξωδικαστικό διακανονισμό.

Πριν από την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, μια κάτοικος της πόλης, η Γκουέν Σουνίμπερν, χαρακτήρισε «όνειδος» τον Άντριου και είπε ότι θα πρέπει επίσης να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην πόλη αλλά και να χάσει τον τίτλο του δούκα.

«Η βασίλισσά μας του αφαίρεσε σχεδόν όλους τους τίτλους και τις αρμοδιότητες, εκτός από τον τίτλο του δούκα, που σπιλώνει αυτήν την πόλη», υπογράμμισε.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μαρκ Γουόλτερς είπε ότι η αφαίρεση του τιμητικού τίτλου από τον πρίγκιπα Άντριου θα έστελνε ένα «ισχυρό μήνυμα».

Ο πρίγκιπας Άντριου εμφανίστηκε δημοσίως στις 29 Μαρτίου, στο αβαείο του Ουεστμίνστερ, στο πλευρό της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ, σε μια τελετή στη μνήμη του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 99 ετών.





Πηγή

www.real.gr

Next Post