• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2026, 20:25
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Γαλλία: Μαζική ανάπτυξη αστυνομίας και στρατού στις διαδηλώσεις του ερχόμενου Σαββάτου

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
20 Οκτωβρίου 2026
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Οι αστυνομικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν για τις νέες διαδηλώσεις οι οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου στη Γαλλία “θα είναι μαζικές”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, παραδεχόμενος ότι η αστυνομική δύναμη “πολύ στατική και όχι αρκετά ευκίνητη” στις 17 Οκτωβρίου στη διάρκεια μιας ημέρας διαδηλώσεων που αμαυρώθηκε από πολλά περιστατικά βίας και λεηλασιών.

“Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη δώσει οδηγίες στις νομαρχίες. Οι αστυνομικές δυνάμεις το ερχόμενο Σάββατο θα είναι μαζικές” είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε “τον σχεδιασμό, σε ορισμένα μέρη, ενός σχήματος εξέγερσης από ομάδες της άκρας αριστεράς”.

“Δεν θα ανεχθούμε ομάδες ταραχοποιών να μπορούν να πορεύονται στο Ελιζέ, στο Ματινιόν”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές δήλωσε ότι η Γαλλία θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνομία στη διάρκεια των διαδηλώσεων το ερχόμενο Σάββατο.

“Θα αναπτύξουμε τη δύναμη Sentinelle, προφανώς ως αναπληρωματική των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας… κυρίως ώστε να απελευθερώσουμε αστυνομικούς και χωροφύλακες στην αποστολή τους για τη διατήρηση της τάξης”, είπε ο Νουνιές στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Νουνιές μίλησε μετά τον πρωθυπουργό Σεμπαστιέν Λεκορνί, που είπε ότι η ανάπτυξη της αστυνομίας για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου θα είναι “μαζική” και ότι σκοπός είναι “άμεση επιστροφή στην τάξη” έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων ταραχών.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Εθνοσυνέλευση για τα επεισόδια

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί κατά τη διάρκεια σημερινής συζήτησης ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών και μέσα σε κλίμα πολιτικών εντάσεων κατήγγειλε «τον σχεδιασμό, σε ορισμένες περιοχές, μιας εξέγερσης υπό την ηγεσία ακροαριστερών και υπεραριστερών ομάδων».

Εκ παραλλήλου αρνήθηκε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε με χαλκευμένα στοιχεία, μέσω των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών, να την καταστήσει υπεύθυνη για τη δημιουργία των επεισοδίων.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας και υποψήφιος για την προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας ενόψει των προεδρικών εκλογών, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε στο X ότι «η αύξηση των κατηγοριών εναντίον μας με κάνει να φοβάμαι τις προκλήσεις που χρησιμοποιούνται συχνά από κυβερνήσεις που βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Από την πλευρά ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ ανέφερε πως «έχουμε το δικαίωμα να αμφισβητούμε την Ανυπότακτη Γαλλία αλλά σε μια δημοκρατία, δεν χειραγωγούμε την αλήθεια για να εξαλείψουμε έναν αντίπαλο και δεν πετάμε προπέτασμα καπνού για να αγνοήσουμε τα αιτήματα των μαθητών λυκείου και των εργαζομένων».

Η κυβέρνηση «κλειδώνεται σε ρητορική αποδιοπομπαίου τράγου», πρόσθεσε η Σιριέν Σατλέν πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στην Εθνοσυνέλευση, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να «κάνει εμπρηστικές δηλώσεις».

Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένες συνοικίες του Παρισιού

Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στο Παρίσι, περιμετρικά της Πλατείας Δημοκρατίας και της περιοχής Λεζ Αλ, από σήμερα στις 11.00 το βράδυ έως αύριο, Τετάρτη, στις 6 το πρωί, μετά τα μαζικά βίαια επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με εντολή της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού.

Το μέτρο αυτό μπορεί να συνεχίσει να ισχύει για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, έγραψε η αστυνομία του Παρισιού στην πλατφόρμα Χ.

Μια άλλη εντολή απαγορεύει “οποιαδήποτε συγκέντρωση που δεν έχει λάβει άδεια να πραγματοποιηθεί” από σήμερα στις 8 το βράδυ έως αύριο, Τετάρτη, στις 6 το πρωί, συγκεκριμένα περιμετρικά του Μεγάρου των Ηλυσίων, της Εθνοσυνέλευσης, της Γερουσίας, της διάσημης λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων και σιδηροδρομικών σταθμών.

Ανάκληση αδειών στις δυνάμεις ασφαλείας

Νωρίτερα ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των δυνάμεων ασφαλείας στη Γαλλία ανακλήθηκαν για το Σάββατο 24 Οκτωβρίου και για την 5η Νοεμβρίου, ημέρα που τα συνδικάτα έχουν δώσει ραντεβού για απεργίες και διαδηλώσεις.

Νέα τεχνολογικά μέτρα για την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται στον ορίζοντα, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέο κύμα κινητοποιήσεων μετά τις εκτεταμένες λεηλασίες και τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Οι στοχευμένες απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, που επιβλήθηκαν σε τμήματα του Παρισιού και σε άλλες γαλλικές πόλεις, βοήθησαν να διατηρηθεί η ειρήνη τη διάρκεια της περασμένης νύκτας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τοπικές αρχές θα μπορέσουν να επιβάλουν ξανά απαγορεύσεις και απόψε, εκεί όπου το κρίνουν απαραίτητο. «Απόψε, νέες απαγορεύσεις της κυκλοφορίας θα αποφασισθούν εκεί όπου η κατάσταση το απαιτεί. Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν επί του πεδίου, από τους νομάρχες σε συνεννόηση με τους δημάρχους», έγραψε στο X.

Η Νίκαια αποφάσισε να διατηρήσει μόνιμα περιορισμούς στις μετακινήσεις, ενώ οι υπόλοιπες πόλεις θα αποφασίσουν στη συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, όλο το βράδυ πετούσε πάνω από την πόλη ελικόπτερο για να επιβλέπει την τήρηση των περιορισμών.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι για τα επεισόδια έχουν συλληφθεί και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης 2.513 άτομα, ενώ 67 έχουν ήδη καταδικαστεί και οδηγηθεί στις φυλακές. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, 123 άτομα κρατούνται προφυλακισμένα με πολύ βαριές κατηγορίες για ιδιαίτερα βίαιες πράξεις.

Ο Νταρμανέν δήλωσε ότι το 95% των δραστών είναι άνδρες. «Υπήρχαν ανήλικοι μόλις 13 ετών, μερικές φορές 15 ή 16 ετών, αλλά και πολλοί ενήλικες, το 70% εξ αυτών. Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, άτομα που είναι αλλοδαποί, αλλά και άτομα που είναι τέλεια ενσωματωμένα, που είναι Γάλλοι πολίτες», είπε.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα κήρυξης της Γαλλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Νταρμανέν δήλωσε ότι «δεν αποκλείει κατ’ αρχήν» την κήρυξή της, αλλά δεν είναι υπέρ αυτής προς το παρόν. «Δεν χρειαζόμαστε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν χρειάζεται να στερήσουμε από όλους τους Γάλλους την ατομική τους ελευθερία επειδή έχουμε μερικές χιλιάδες παραβάτες και ταραχοποιούς», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «σταθερότητα» και τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι αρκετά. «Τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας τηρήθηκαν από τον γαλλικό πληθυσμό» χθες το βράδυ, πρόσθεσε.





Πηγή

www.real.gr

Previous Post

Μάντζος-Μανιάτης: Πολύ αρνητική εξέλιξη η έγκριση από τη Λιβύη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου – Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.