Γαλλία-Προεδρικές Εκλογές: Στις 8 μ.μ. κλείνουν οι κάλπες – Πώς ψηφίζουν οι Γάλλοι εξωτερικού και υπερπόντιων κτήσεων | ενότητες, κόσμος


Στις 8 πμ άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Γαλλία και αναμένεται να κλείσουν στις 6 ή 7μμ στις μικρές πόλεις και στις 8 στα μεγάλα κέντρα, ενώ οι Γάλλοι του εξωτερικού και όσοι ζουν στις υπερπόντιες κτήσεις της χώρας ψηφίζουν ήδη από το Σάββατο.

 Άγνωστος παράγοντας του δεύτερου γύρου των εκλογών το επίπεδο της συμμετοχής. Στον πρώτο γύρο, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τον κορωνοιό, το ποσοστό της αποχής έφτασε στο 26,31% ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί από την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών του 2002, όταν και τότε η ακροδεξιά και ο Ζαν Μαρί Λεπέν βρέθηκαν στο δεύτερο γύρο απέναντι στον υποψήφιο της δεξιάς, Ζακ Σιράκ.

Στη Μαρτινίκα, το ποσοστό συμμετοχής στις 17:00 το απόγευμα για τον δεύτερο γύρο ήταν 42,36%, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Το 2017 την ίδια περίοδο ήταν 41,02%. Την ίδια ώρα στη Γουαδελούπη, ήταν 38,85%. Το 2017 την ίδια περίοδο κυμαίνονταν στο 39,99%. Στη Γαλλική Γουιάνα, το ποσοστό συμμετοχής στις 17:00 το απόγευμα ανήλθε στο 37,55%. Ήταν 41,19% το 2017 την ίδια ώρα.

Πού ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο πρώην πρωθυπουργός του Εμμανουέλ Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, ψήφισε στη Χάβρη. Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταγλκό στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού.  Η Βαλερί Πεκρές από τη δεξιά, που αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο ψήφισε στην περιοχή του Βελιζί, προάστιο του Παρισιού.

Πως ψηφίζουν οι Γάλλοι στην Κίνα

Κι ενώ ψηφίζουν οι γάλλοι του εξωτερικού, όσοι γάλλοι μένουν στη Σανγκάη είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω της καραντίνας. Περίπου 4.800 γάλλοι υπήκοοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του γαλλικού προξενείου στη Σανγκάη. Οσοι γάλλοι ζουν στο Πεκίνο ψήφισαν κανονικά.

Μήνυμα του αστροναύτη Πεσκέ κατά της αποχής

Ο γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ, κάλεσε από τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, τους γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες. «Δεν έχω ούτε τη συνήθεια να μιλώ για πολιτική, ούτε σκοπεύω να ξεκινήσω αλλά μου φαίνεται σημαντικό αν μπορείτε να ψηφίσετε σήμερα. Καλή Κυριακή σε όλους σας και στη Γαλλία», έγραψε.  





Πηγή

www.real.gr

Next Post