Γαλλικές εκλογές: Nίκη Μακρόν με ποσοστό 58% δείχνoυν τα επίσημα exit polls | ενότητες, κόσμος


Νικητής ο Μακρόν με 58% – Στο 42% η Λεπέν.

Οι κάλπες στη Γαλλία έκλεισαν και το πρώτο επίσημο exit poll δείχνει τον επόμενο πρόεδρο. O Μακρόν φαίνεται να συγκεντρώνει 58,2% έναντι 41,8% της Λεπέν.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 58,2 % εκλέχτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια στη Γαλλία», μετέδωσαν η δημόσια τηλεόραση Α2 και η τηλεόραση TF1.

H BFM TV δίνει 57,6% στον Μακρόν και 42,6 στην Λεπέν.

Τα πρώτα exit polls δείχνουν μία μεγάλη διαφορά 16 μονάδων μεταξύ των δύο υποψηφίων. Από την άλλη το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν είναι μεγάλο καθώς ξεπερνά το 41%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει, όπως φαίνεται, μια δεύτερη εκλογή στη θέση του προέδρου της Γαλλίας, με την πρώτη να έρχεται τον Μάιο του 2017. 

BFM TV: Νικητής των εκλογών ο Μακρόν

Πανηγυρισμοί για την επανεκλογή Μακρόν

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μακρόν

Τα συγχαρητήριά του για την νίκη του στις γαλλικές εκλογές έδωσε μέσω twitter λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των exit polls ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Μια σημαντική νίκη για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» έγραψε στα γαλλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σαρλ Μισέλ: Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για ακόμη πέντε χρόνια

Την ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μία Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μία πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε:

«Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν. Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για πέντε ακόμη χρόνια».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη

«Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Αγαπητέ Εμανουέλ Μακρόν, τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε την άριστη συνεργασία μας. Μαζί, θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

H Λεπέν παραδέχθηκε την ήττα της: «Δεν είμαι απογοητευμένη»

 Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα είναι μια «νίκη» για το πολιτικό κίνημά της.

«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους» ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του (Εμανουέλ) Μακρόν και της μετανάστευσης».

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τις οποίες είπε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο.

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της στη γαλλική πολιτική, παρότι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μπορεί να εγκατέλειπε  την πολιτική, εάν έχανε. Επεσήμανε, επίσης, ότι σέβεται και αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα exit polls, ο Εμανουέλ Μακρόν αναδεικνύεται πρόεδρος της Γαλλίας και για την επόμενη πενταετία, με 58,2%, ενώ η Λεπέν φαίνεται να απέσπασε περίπου το 42% των ψήφων.

Στην ομιλία της, η ακροδεξιά υποψήφια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους ανθρώπους που την ψήφισαν στις επαρχίες, στην ύπαιθρο και στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

«Αυτή τη Γαλλία που είναι από πολλούς ξεχασμένη, δεν την ξεχνάμε», είπε χαρακτηριστικά.





Πηγή

www.real.gr

Next Post