Γερμανία-Εκλογές: Ο πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ άνοιξε την προεκλογική εκστρατεία με επίθεση στους Πράσινους | ενότητες, κόσμος


Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ άνοιξε την προεκλογική εκστρατεία με επίθεση στους Πράσινους.

«Το κόμμα αυτό έχει λίγα να προσφέρει επί της ουσίας. Αυτό θα αποδείξουν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) κατά την προεκλογική εκστρατεία. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή και οι Πράσινοι δεν μπορούν να την κάνουν», δήλωσε σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του Μονάχου «Sueddeutsche Zeitung».

Αναφερόμενος στην υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, ο Λάσετ είπε, «Εκείνη μιλάει, εγώ πράττω. Οι Πράσινοι δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα επί του πρακτέου επί 16 χρόνια».

Ο Λάσετ ανακοίνωσε επίσης ότι «η οικονομική πολιτική θα είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματός του» και εξήγγειλε «απλοποίηση της γραφειοκρατίας, ένα κράτος προσανατολισμένο στις υπηρεσίες και την ψηφιοποίηση».

Κατέστησε δε σαφές ότι θα προτιμούσε να κυβερνήσει σε συνασπισμό με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) σε αντίθεση με τον (ανθυποψήφιό του) τον πρόεδρο του CSU Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος φλέρταρε με τους Πράσινους .

«Το FDP είναι ένας καλός εταίρος με τον οποίο μπορεί κανείς να πάει μπροστά τη χώρα. Ο πρώτος εκλογικός στόχος Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) (όμως) πρέπει να είναι να παραμείνουν μετεκλογικά η ισχυρότερη πολιτική δύναμη», τόνισε. Με αυτήν την αόριστη έκφραση, ο Λάσετ διαφοροποιείται επίσης από τον Ζέντερ, ο οποίος είχε δηλώσει ως στόχο των δύο αδελφών κομμάτων ένα ποσοστό «πάνω από 30%». Ο Λάσετ τόνισε όμως πως θέλει να κάνει ομαδική προεκλογική εκστρατεία, «δεν θέλω ένα one-man-show», υπογράμμισε.

Πάντως, γενικώς ο Λάσετ προσπάθησε να υποβαθμίσει την μεταξύ τους σύγκρουση. «Παλεύω για τις ιδέες μου, τους στόχους μου – και δεν μιλάω για άλλους», είπε. Όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Ζέντερ ότι δεν είχε πειστεί για τους λόγους της υποψηφιότητας του Λάσετ, απάντησε: «Η σχέση μας είναι τέτοια που ο Μάρκους μπορεί να μου θέτει εμένα προσωπικά ενδεχόμενα θέματα που είναι ανοικτά. Δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό μέσω μιας συνέντευξής μου», ενώ περιέγραψε τη διαμάχη για την υποψηφιότητα της καγκελαρίας ως «μια εσωκομματική διαδικασία. Ωστόσο, το CDU και το CSU πρέπει να σκεφτούν για την δημιουργία ενός κομματικού οργάνου, το οποίο θα αποφασίζει στο μέλλον για τον υποψήφιο καγκελάριο με την ανάλογη νομιμοποίηση», πρόσθεσε.

Υπερασπίστηκε επίσης την σημασία των ηγετικών οργάνων του CDU: «Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι είναι κεντρικής σημασίας σε ένα μεγάλο κόμμα 400.000 μελών και εξυπηρετούν την επίτευξη συναίνεσης. Δεν πρέπει να χτυπά κανείς τους πυλώνες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», τόνισε αναφερόμενος στον Ζέντερ. «Σε τελευταία ανάλυση δεν μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιλογή του υποψηφίου καγκελαρίου μια κάποια αίσθηση της περιτρέχουσας ατμόσφαιρας για τις διαθέσεις της βάσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν συνεχώς», υποστήριξε.

Τέλος, ο Λάσετ ήταν απόλυτος σε ό,τι αφορά το (ακροδεξιό) κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): «Κανένας συνασπισμός, καμία συνεργασία, καμία διαπραγμάτευση, ούτε καν συζήτηση με το AfD», τόνισε.





Πηγή

www.real.gr

Next Post