• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 21 Μαΐου 2026, 6:50
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Δεν θα επιτεθούμε στις ΗΠΑ, αλλά θα συνεχίσουμε τo πυρηνικό μας πρόγραμμα

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
5 Ιουλίου 2025
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Το Ιράν δεν σκοπεύει να απαντήσει περαιτέρω στα αμερικανικά πλήγματα κατά του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν – αλλά η χώρα εξακολουθεί να δεσμεύεται να προχωρήσει με το πρόγραμμα πυρηνικής ανάπτυξης παρά την επίθεση.

Ο Ιρανός ΑΝΥΠΕΞ, Ματζίντ Ταχτ-Ραβαντσί, δήλωσε ότι το Ιράν “έχει ήδη απαντήσει” στην επίθεση των ΗΠΑ στις τρεις εγκαταστάσεις του για τον πυρηνικό εμπλουτισμό στα τέλη του περασμένου μήνα, λέγοντας στο NBC News ότι η χώρα δεν σχεδιάζει πρόσθετα αντίποινα, σε μια ένδειξη προσωρινής ηρεμίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του συμμάχου των ΗΠΑ Ισραήλ.

“Έχουμε ήδη απαντήσει σε αυτό”, δήλωσε ο Takht-Ravanchi όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν σχεδιάζει να χτυπήσει άμεσα την Αμερική ως απάντηση στην αμερικανική επίθεση. “Όσο δεν υπάρχει ενεργή επίθεση που διαπράττουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον μας, δεν θα απαντήσουμε ξανά”, είπε.

Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην αμερικανική αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.  Η άμυνα του Κατάρ απέτρεψε με επιτυχία την επίθεση αφού το Ιράν ειδοποίησε εκ των προτέρων για το χτύπημα, μια κίνηση που φάνηκε να σηματοδοτεί την πρόθεση του Ιράν να αποκλιμακώσει την κατάσταση μετά από έναν πόλεμο σχεδόν δύο εβδομάδων με το Ισραήλ που κορυφώθηκε με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόβαλε έναν αντίστοιχα συμφιλιωτικό τόνο μετά το ιρανικό χτύπημα, αναρτώντας στο Truth Social ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης για την προειδοποίηση του Ιράν και δηλώνοντας ότι “τα έβγαλαν όλα από το “σύστημά” τους”.

Ο Τραμπ -ο οποίος έχει υποσχεθεί να τερματίσει τους πολέμους που μαίνονται στη δεύτερη θητεία του, καθώς διεκδικεί ανοιχτά το Νόμπελ Ειρήνης- υποστήριξε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ήταν μια συντριπτική επιτυχία, λέγοντας ότι τα χτυπήματα “εξαφάνισαν” τις εγκαταστάσεις και βάλλοντας κατά των αναφορών ότι οι επιθέσεις έφεραν το πρόγραμμα πίσω μόνο κατά μερικούς μήνες.

Το Ιράν παρέμεινε σιωπηλό σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο των χτυπημάτων, προκαλώντας την ανησυχία ότι οι επιθέσεις θα οδηγήσουν την χώρα στο να συνεχίσει με ένα ακόμα πιο μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ήδη, η χώρα έχει προχωρήσει στη διακοπή της συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αποκρύπτοντας περαιτέρω το πρόγραμμά της από τον πλανήτη. “Η ζημιά είναι σοβαρή”, δήλωσε ο Ταχτ Ραβαντσί για την αμερικανική επίθεση, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Το Ιράν, το οποίο υποστήριξε ότι μετακίνησε τα αποθέματα ουρανίου του πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις, ήταν επίσης αμετακίνητο στην αποφασιστικότητά του να μην εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του, παρά τις αμερικανικές απαιτήσεις να το κάνει προκειμένου να επιτευχθεί μια πυρηνική συμφωνία.

“Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τον εμπλουτισμό”, επανέλαβε ο Ταχτ-Ραβάντσι στο NBC. “Το Ιράν έχει κάθε δικαίωμα να κάνει εμπλουτισμό στο έδαφός του. Το μόνο πράγμα που πρέπει να τηρήσουμε είναι να μην προχωρήσουμε σε στρατιωτικοποίηση”.





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

16 Χρόνια «4 Εποχές»: Μια βραδιά γιορτής στον Μύτικα Πρέβεζας (video)

Next Post

Το «τίποτα» που ήταν τελικά το «παν»

Next Post

Το «τίποτα» που ήταν τελικά το «παν»

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.