ΗΠΑ: Υποδοχή «ήρωα» επιφυλάσσει το Κογκρέσο στον Ζελένσκι | ενότητες, κόσμος


Ο Ουκρανός Πρόεδρος θέλει να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να γίνει δεκτός με θερμά χειροκροτήματα στο Καπιτώλιο για την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, αλλά θα εναπόκειται σε αυτόν να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι θα κληθεί να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Το όνομα του Ζελένσκι θα προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών που έχουν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρώτη ήταν του βασιλιά Καλάκαουα της Χαβάης το 1874. Εν καιρώ πολέμου, εκφώνησαν ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει επίσης βασιλείς και τον πάπα Φραγκίσκο, τον μοναδικό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει ανέβει στο βήμα του ομιλητή.

Θα είναι επίσης μια από τις τελευταίες φορές που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα προεδρεύει της συνεδρίασης προτού οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν και επισήμως την πλειοψηφία στις 3 Ιανουαρίου.

Ο σχεδιασμός για την επίσκεψη και την ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν η Πελόσι συνάντησε τον πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

Τριακόσιες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι το Κογκρέσο ελέγχει το «πορτοφόλι» των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστορική επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον συμπίπτει χρονικά με τη νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot. Ο ουκρανός πρόεδρος φιλοδοξεί παράλληλα να στείλει μήνυμα στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παραμένουν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας θα κυριαρχούν στο Κογκρέσο κατά την υποδοχή του Ζελένσκι. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι φορά τακτικά καρφίτσα με τις σημαίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έφθασε με μπλε κοστούμι και κίτρινη γραβάτα, περιγράφοντας τον Ζελένσκι ως «ηγέτη που αγωνίζεται για τη ζωή του, την επιβίωση της χώρας του και τη Δημοκρατία».





Πηγή

www.real.gr

Next Post