Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε τη θέση του σώματος στις διαπραγματεύσεις για το ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας | ενότητες, κόσμος


Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε σήμερα τη θέση του σώματος στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Κρατών Μελών για το ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας (η πρόταση Κομισιόν για ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό), το οποίο πλέον ονομάζει “ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid19”.

 Η θέση υπεψηφίστηκε με 540 υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο είναι τώρα έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, την ερχόμενη εβδομάδα. 

Προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να “εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν τεστ”.

Η ψηφοφορία διεξήχθη την Μ. Τετάρτη το βράδυ. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με το ΕΚ, ο ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο “πιστοποιητικό EU COVID-19” πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.

Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του ιού κορωνοϊού ή, εναλλακτικά, ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση. 

Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύσουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση που καλύπτει τους υπηκόους της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ 119 και 31 αποχές, και η συμπληρωμάτική πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών πέρασε με 540 ψήφους υπέρ και 80 αποχές. 

Σύμφωνα με τη θέση του ΕΚ, οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή άλλα τεστ. Προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να “εξασφαλίσουν καθολικά, προσιτά, έγκαιρα και δωρεάν τεστ”.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια COVID-19 πρέπει να παράγονται σε κλίμακα, να διατίθενται σε προσιτές τιμές και να διατίθενται σε παγκόσμιο επίπεδο . Εκφράζουν επίσης ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τα προγράμματα παραγωγής και παράδοσης.





Πηγή

www.real.gr

Next Post