Κίνα: Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο πρώην πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν | ενότητες, κόσμος


Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών ως αποτέλεσμα λευχαιμίας και πολυοργανικής ανεπάρκειας, όπως μετέδωσαν τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζιάνγκ πέθανε στις 12:13 μ.μ (6:13 π.μ. ώρα Ελλάδας) στη Σανγκάη, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, δημοσιοποιώντας μια επιστολή προς τον κινεζικό λαό του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, του κοινοβουλίου, του υπουργικού συμβουλίου και του στρατού, με την οποία ανακοινώνεται ο θάνατός του.

“Ο θάνατος του συντρόφου Ζιάνγκ Ζεμίν είναι μια ανυπολόγιστη απώλεια για το Κόμμα μας και τον στρατό μας και τον λαό μας όλων των εθνοτικών ομάδων”, σύμφωνα με την επιστολή, στην οποία σημειώνεται πως η ανακοίνωση γίνεται με “βαθιά θλίψη”.

Ο “πολυαγαπημένος μας Ζιάνγκ Ζεμίν”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, χαρακτηρίζεται ένας εξέχων ηγέτης υψηλού κύρους, ένας σπουδαίος μαρξιστής, πολιτικός, σχεδιαστής στρατιωτικής στρατηγικής και διπλωμάτης και ένας δοκιμασμένος επί χρόνια κομμουνιστής μαχητής.

Ο εκλιπών διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) από το 1989 έως το 2002, Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από το 1993 έως το 2003 και πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού από το 1989 έως το 2004.

Ανήλθε στην εξουσία μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην Πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο το 1989, αλλά έβγαλε τη χώρα από τη συνεπακόλουθη διπλωματική απομόνωσή της, αποκαθιστώντας τις γέφυρες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιβλέποντας μια χωρίς προηγούμενο οικονομική άνθηση.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως, αν και πρόεδρος της Κίνας και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος επί 13 χρόνια, ο Ζιάνγκ δεν έγινε ποτέ γνωστός για το όραμά του, αλλά έδρασε μάλλον ως διαχειριστής και ως μια συμβιβαστική φυσιογνωμία για τα διάφορα ρεύματα στο κόμμα.

Φαίνεται να έφθασε στο απόγειο της εξουσίας του μόνο μετά τη μετάβαση το 2002 στη νέα γενιά της ηγεσίας υπό τον Χου Ζιντάο. Επί μακρόν κινούσε τα νήματα ως “ισχυρός άνδρας” στα παρασκήνια. Ήταν γνωστός στον λαό με το προσωνύμιο “ο ανώτερος”.

Ο Ζιάνγκ Ζεμίν γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου, 1926 στη Γιανγκτζού, στην επαρχία Τσιανγκσού (ανατολικά).

Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και εργάστηκε σε εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Μόσχα προτού γίνει υπουργός Ηλεκτρονικής Βιομηχανίας το 1983 και δήμαρχος της Σανγκάης το 1985.

Στις 24 Ιουνίου 1989, γίνεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, τρεις εβδομάδες μετά την καταστολή της Τιανανμέν, αλλά παραμένει στη σκιά του μέντορά του και πρώτου στην ιεραρχία Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

Το 1993 γίνεται πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ ο Ντενγκ αποσύρεται σταδιακά μέχρι τον θάνατό του το 1997.

Την 1η Ιουλίου 1997, το Χονγκ Κονγκ επιστρέφει υπό την κυριαρχία της Κίνας. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ο Ζιάνγκ Ζεμίν πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το επόμενο έτος θα υποδεχθεί στο Πεκίνο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Το 1999, οι αρχές καταστέλλουν την αίρεση Φαλούν Γκονγκ. Χιλιάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται σε όλη τη χώρα.

Το 2001 το Πεκίνο εξασφαλίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Το ίδιο έτος η Κίνα γίνεται μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το 2004 ο Ζιάνγκ Ζεμίν αποχωρεί από το τελευταίο επίσημο αξίωμά του ως επικεφαλής του στρατού.

Ο εκλιπών είχε δύο γιους.

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα κύρια κτήρια του Κομμουνιστικού Κόμματος και της κυβέρνησης, μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου Ζιάνγκ Ζεμίν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η σχετική εντολή, η οποία δόθηκε από την επιτροπή οργάνωσης της κηδείας του πρώην ηγέτη, θα ισχύσει από σήμερα και μέχρι και την κηδεία του, το χρονοδιάγραμμα της οποίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.





Πηγή

www.real.gr

Next Post