Καναδάς: Ο Τριντό δεν παραβίασε τη νομοθεσία περί σύγκρουσης συμφερόντων, αναφέρει έκθεση του Επίτροπου δεοντολογίας | ενότητες, κόσμος


Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δεν παραβίασε τη νομοθεσία περί σύγκρουσης συμφερόντων κατά την ανάθεση μιας σημαντικής σύμβασης σε μια ένωση από την οποία αμείβονταν μέλη της οικογένειάς του, είναι σήμερα το πόρισμα έκθεσης του Επιτρόπου δεοντολογίας.

Μια δεύτερη έκθεση που συντάχθηκε από τον ίδιο ανεξάρτητο ανώτερο αξιωματούχο, κατηγορεί από την άλλη, για πολλές παραβιάσεις του νόμου τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μπιλ Μορνό, ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι.

Ο Μορνό, του οποίου η κόρη αμειβόταν από την ένωση, κατηγορείται κυρίως ότι δεν είχε εξαιρεθεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σε σχέση με την ανάθεση στο We Charity (Unis στα γαλλικά) της διαχείρισης ενός προγράμματος υποτροφιών φοιτητών αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Αυτό το σκάνδαλο, το οποίο ξέσπασε πριν από ένα χρόνο, είχε κλονίσει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Τζάστιν Τριντό, υποχρεωμένου να δικαιολογηθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου όπου η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του. Η σύμβαση αποσύρθηκε τελικά από την ένωση, η οποία διαλύθηκε.

“Δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων εκ μέρους του Τριντό όταν έλαβε δύο αποφάσεις σχετικές με τη χρηματοδότηση και την United”, δήλωσε ο Επίτροπος δεοντολογίας Μάριο Ντιόν.

Το We Charity είχε παραδεχτεί ότι κατέβαλε σχεδόν 300.000 δολάρια (189.000 ευρώ) στη μητέρα και τον αδελφό του Τριντό για ομιλίες τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Μάρτιο, οι αξιωματούχοι της ένωσης αποκάλυψαν σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι είχαν πληρώσει συνολικά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε διάφορα μέλη της οικογένειας Τριντό για τις ομιλίες τους ή για την κάλυψη των ταξιδιωτικών τους εξόδων.

Ο Τριντό αντέκρουε πάντα οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων σε αυτήν την υπόθεση, διαψεύδοντας ότι είναι φίλος με τους ιδρυτές του We Charity ή ότι άσκησε πίεση να ανατεθεί η σύμβαση σε αυτήν την ένωση.

“Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που λέω από την αρχή”, αντέδρασε αμέσως ο πρωθυπουργός. “Στην καρδιά αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η επιθυμία να υποστηρίξουμε τους νέους το ταχύτερο δυνατόν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας”, είπε.

Ο Επίτροπος δεοντολογίας είχε καταλήξει δύο φορές κατά το παρελθόν στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός παραβίασε τη νομοθεσία περί σύγκρουσης συμφερόντων: γιατί δέχτηκε διακοπές στο ιδιωτικό νησί του Αγά Χαν, και γιατί επιχείρησε να επηρεάσει δικαστική διαδικασία στην υπόθεση με την κατασκευαστική SNC-Lavalin.





Πηγή

www.real.gr

Next Post