Κινέζος πρωθυπουργός: «Αληθινά ανησυχητική» η κατάσταση στην Ουκρανία | ενότητες, κόσμος


Ο πρωθυπουργός της Κίνας, ο Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «αληθινά ανησυχητική» και πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντικό να υποστηριχθούν οι συνομιλίες της Μόσχας και του Κιέβου για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Λι, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της ετήσιας ολομέλειας του κοινοβουλίου, απέφυγε να απαντήσει άμεσα ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εάν το Πεκίνο θα συνεχίσει να μην καταδικάζει τη Ρωσία και το εάν και κατά πόσον η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη στη Μόσχα, που είναι αντιμέτωπη με ομοβροντίες δυτικών κυρώσεων.

«Ελπίζουμε ειλικρινά η κατάσταση να ηρεμήσει και να επιστρέψει η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε. «Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που μπορεί να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης», πρόσθεσε.

Κάλεσε για αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος η ένταση να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ωστόσο, τάχθηκε εναντίον των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις, έκρινε, «θα πλήξουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να καταδικάσει την επέμβαση του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία· αρνείται να χρησιμοποιήσει ακόμη και τον όρο «εισβολή». Εξάλλου, εναντιώνεται δημόσια στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.





Πηγή

www.real.gr

Next Post