Λιθουανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα και σε καταυλισμούς λόγω των μεταναστών από τη Λευκορωσία | ενότητες, κόσμος


Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία και σε καταυλισμούς που φιλοξενούν μετανάστες οι οποίοι φθάνουν από εκεί, όπως έδειξε η καταμέτρηση των ψήφων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που αρχίζει απόψε τα μεσάνυχτα, νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη, και πρόκειται να διαρκέσει ένα μήνα, επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να χρησιμοποιούν “ψυχικό εξαναγκασμό” και “αναλογική χρήση σωματικής βίας” για να αποτρέπουν τους μετανάστες να εισέρχονται στη Λιθουανία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει παράτυπους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική να διασχίσουν τα σύνορα για να περάσουν στο έδαφος της ΕΕ σε εκδίκηση για τις κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ για τις καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Λιθουανία απαγορεύει κάθε μετακίνηση σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα της Λευκορωσίας, εκτός αν αυτή επιτραπεί από τους συνοριοφύλακες. Κινητά τηλέφωνα μπορούν να αφαιρούνται από μετανάστες και οι δημόσιες συγκεντρώσεις κοντά στα σύνορα και στους καταυλισμούς μπορεί να απαγορευθούν.

“Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία για την χρήση έκτακτων μέτρων προκειμένου να εξαλειφθεί η σοβαρή απειλή που θέτει για την κοινωνία η μαζική εισροή αλλοδαπών”, αναφέρεται στην πρόταση που υποβλήθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Τα μέτρα θα αποτρέψουν επίσης οποιονδήποτε επιδιώξει να βοηθήσει μετανάστες, δήλωσε η πρωθυπουργός Ίνγκριντα Σιμονίτε στο κοινοβούλιο.

“Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται (κοντά στα σύνορα) θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά όσοι θέλουν να φθάσουν εκεί, όπως για παράδειγμα, για να πάρουν μετανάστες και να τους μεταφέρουν σε άλλη περιοχή — θα είναι πιο δύσκολο για αυτούς να το κάνουν”, είπε η Σιμονίτε.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα της Λευκορωσίας για να προετοιμαστεί για μια πιθανή εισροή μεταναστών.





Πηγή

www.real.gr

Next Post