Μάζης: Η περίοδος Ερντογάν ουσιαστικά έχει τελειώσει, η Δύση έβαλε μπροστά το σχέδιο για την απομάκρυνση του | ενότητες, κόσμος


Τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία, έχουν μειώσει την δημοτικότητα του Ερντογάν καθώς ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κυβερνητικό κόμμα αποδυναμωμένο με 39%, το κόμμα του Μπαχτσελί με 10%, ενώ το έταιρο εθνικιστικό κόμμα κατέχει άλλο ένα 10%.

«Βλέπουμε άνοδο των εθνικοσοσιαλιστικών κομμάτων, που συνδέονται μεταξύ τους, μετά την περίοδο των τελευταίων 15 ετών που υπερίσχυσε ο Ερντογάν, ο οποίος εξεπέδευσε το εκλογικό σώμα σε ακραίες ισλαμοφασιστικές σχέσεις με στόχο να ενώσει όλους τους Τούρκους» επισήμανε ο κ. Γιάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ.

Ο καθηγητής ανέλυσε πως «αφότου ο Ερντογάν εκνεύρισε τη δύση, η Δύση έβαλε μπροστά το σχέδιο για την απομάκρυνση του. Αρχικά δημιούργησε μια δυτική ατμόσφαιρα γύρω από την Τουρκία, έπειτα άσκησε οικονομική πίεση και τέλος θα επιλέξει να τον απομακρύνει». «Η περίοδος Ερντογάν έχει ουσιαστικά τελειώσει», συυμπληρώνει.

«Ο διάδοχος που θα χρίσει ο Ερντογάν, λογικά ο Ακάρ, θα έχει μπροστά του 45 μέρες να σχηματίσει κυβέρνηση, εντός των οποίων μπορούν να συμβούν διάφορες εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Είναι πιθανό τόσο τα στρατεύματα, όσο και οι φυλακές που φιλοξενούν πολλούς πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης να είναι το επίκεντρο αυτών των αναταραχών» αναφέρει ο διεθνολόγος.

Η αντιμετώπιση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ κυρίως στο ζήτημα των εξοπλιστικών, μετά την άρνηση των F35 έχει εκνευρίσει τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο κ. Μάζης εξήγησε επίσης πως «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσεις σε εχθροπραξίες χωρίς αεροπορία.Είναι κούφιες οι απειλές του Τσαβούσογλου. Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε απειλή».

«Η Τουρκία έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό στη Συρία και επίκειται και η Λιβύη και οι Ρώσοι έχουν εκνευριστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του ότι δεν συμπεριφέρεται ως αξιόπιστος εταίρος ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Λιβύη και τη Συρία» τονίζει ο καθηγητής.

Μετά τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που μεταξύ άλλων ανέφερε «είμαστε πάντα έτοιμοι και για το τραπέζει και γιαι το πεδίο της μάχης και θα υπερασπιστούμε τα διακαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο» καθιστάται σαφές ότι δεν θα είναι ένας ήρεμος μήνας ο Νοέμβριος, καθώς όπως τόνισε και ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, βρισκόμαστε και εν αναμονή νέων ερευνών του Oruc Reis αλλά και αμερικανικών συμφερόντων γεωτρύπανα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει πάλι τους Κούρδους καθώς προσπαθεί να κερδίσει ένα μεγαλύτερο ακροατήριο για να κρατηθεί στην εξουσία» κατέληξε ο κ. Ρομπόπουλος.





Πηγή

www.real.gr

Next Post