Μπάιντεν-Τζόνσον-Μόρισον: Aνακοίνωσαν νέα τριμερή συμφωνία για θέματα ασφαλείας | ενότητες, κόσμος


Οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους η οποία στόχο έχει την ανταλλαγή υψηλών τεχνολογιών και τεχνογνωσίας συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια.

Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσαν με κοινή δήλωση τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας η οποία θα γίνει μέσω της νεοσύστατης ομάδας εργασίας που παίρνει το όνομά της από το αρκτικόλεξο το οποίο παραπέμπει στα αρχικά των τριών χωρών: Αυστραλία (Australia), Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States) – ΑUKUS.

Στόχος της συνεργασίας να διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Επιπλέον σκοπός της AUKUS είναι και η προάσπιση των κοινών συμφερόντων των τριών χωρών.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές πρόκειται για ακόμα μια κίνηση των δυτικών συμμάχων που έρχεται ως αντίδραση στην άνοδο της Κίνας σε στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό και εξαιρετικά ευπρόσδεκτο σημάδι της προθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενδυναμώσει στενούς συμμάχους της όπως η Αυστραλία μέσω παροχής βοήθειας σε εξαιρετικά προηγμένη αμυντική τεχνολογία» δήλωσε η Άσλεϊ Τάουνσεντ, διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής και αμυντικού προγραμματισμού στο Κέντρο Ηνωμένων Πολιτειών στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

«Αυτό υποδηλώνει μια νέα και πιο στρατηγική προσέγγιση στη συλλογική συνεργασία με τους συμμάχους για τις αμυντικές προτεραιότητες του Ινδο-Ειρηνικού», ανέφερε.





Πηγή

www.real.gr

Next Post