Ουγγαρία: Να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Ορμπάν ή όχι; Την Κυριακή στις κάλπες οι πολίτες | ενότητες, κόσμος


Οι Ούγγροι καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για τις βουλευτικές εκλογές, έπειτα από μια έντονη προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μικρό προβάδισμα στον απερχόμενο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια.

Το Fidesz, το κόμμα του, «εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να κερδίζει», αλλά έχει μικρό προβάδισμα και ο 58χρονος Ορμπάν δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν αντιμέτωπος με τόση αβεβαιότητα, παρατηρεί ο Μπούλκσου Χούνιαντι, αναλυτής στο ανεξάρτητο ινστιτούτο Political Capital.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι», σχολιάζει εκτιμώντας ότι είναι σημαντική «η τελευταία κινητοποίηση» για να πειστούν οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι φτάνουν το μισό εκατομμύριο σε μια χώρα 9,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Ορμπάν θα μιλήσει σήμερα ενώπιον υποστηρικτών του στην πόλη Σζεκερσφεχερβάρ, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερης της μίας ώρας από τη Βουδαπέστη.

Αυτή η συγκέντρωση θα αποτελέσει ευκαιρία για τον Ούγγρο πρωθυπουργό να επαναλάβει ότι προστατεύει «την ειρήνη και την ασφάλεια» στη χώρα, απέναντι σε μια αντιπολίτευση την οποία έχει χαρακτηρίσει «επικίνδυνη».

Ο Ορμπάν είναι αντιμέτωπος με ένα ενιαίο αντιπολιτευόμενο μέτωπο για πρώτη φορά από τότε που ανήλθε στην εξουσία σε μια σαρωτική εκλογική νίκη το 2010. Ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι, ένας ανεξάρτητος πολιτικός που τώρα είναι δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη νότια Ουγγαρία.

Ο Μάρκι- Ζάι θα πραγματοποιήσει αύριο Σάββατο συγκέντρωση στη Βουδαπέστη, λίγες ώρες προτού ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα την Κυριακή.

«Αποτελεσματική» ρητορική

Η κυβέρνηση, που αρνήθηκε να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, «κατάφερε να περιορίσει το ζήτημα» της ρωσικής εισβολής «σε ένα πολύ απλό ερώτημα: η Ουγγαρία πρέπει να συμμετάσχει ή όχι στον πόλεμο», υπογραμμίζει ο Χούνιαντι.

«Το μήνυμα αυτό ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από αυτό της αντιπολίτευσης, η οποία βάσισε τις επικρίσεις της» στις σχέσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού με το Κρεμλίνο, εκτιμά.

Εξάλλου ο Χούνιαντι σημείωσε ότι «η προπαγανδιστική μηχανή του καθεστώτος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο», «παραποιώντας την πραγματικότητα» και τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης.

Άλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα εκλογικό σύστημα που είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να ευνοεί το Fidesz.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απολύτως ίσοι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβακς.

Ο 49χρονος Μάρκι- Ζάι έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να συσπειρώσει έξι ετερόκλιτα κόμματα –δεξιούς, οικολόγους και σοσιαλδημοκράτες.

Τα κόμματα συμφωνούν ότι θέλουν να ρίξουν «τον αυταρχικό» Ορμπάν, ζητούν να σταματήσει η «ανελεύθερη» στροφή που έχει πάρει η χώρα από το 2010, στο πλαίσιο της οποίας έχουν πληγεί πολλά δημοκρατικά δικαιώματα, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Η επιλογή «δεν ήταν ποτέ τόσο απλή», υπογράμμισε ο Μάρκι- Ζάι, εκτιμώντας ότι οι Ούγγροι θα πρέπει να επιλέξουν «την Ευρώπη και όχι την ανατολή», μια αναφορά στη σύγκλιση της Βουδαπέστης με τη Μόσχα και το Πεκίνο υπό την πρωθυπουργία Ορμπάν.

Διεθνής «απομόνωση»

Ο Ορμπάν έγινε στόχος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σε μήνυμά του μέσω βίντεο του ζήτησε να επιλέξει στρατόπεδο. Ανταπαντώντας η Ουγγαρία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αποπειράται να παρέμβει στις εκλογές.

«Αν το τίμημα για την προστασία των ουγγρικών συμφερόντων είναι η απομόνωση, ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει», σχολίασε ο Κόβατς, υπενθυμίζοντας «την εξάρτηση της Ουγγαρίας» από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαίρει «την οικονομική επιτυχία» της Ουγγαρίας, η αντιπολίτευση καταγγέλλει την «ανευθυνότητα» των αρχών εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και πτώσης της ισοτιμίας του φιορινιού έναντι του ευρώ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η κυβέρνηση αύξησε τα μέτρα με στόχο την προσέκλυση των ψηφοφόρων, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και προχωρώντας σε επιστροφές φόρων.

«Όμως αυτή η γενναιοδωρία, η οποία θεωρούνταν το μυστικό όπλο της κυβέρνησης, εξαλείφθηκε από την ιλιγγιώδη άνοδο των τιμών», παρατήρησε αυτή την εβδομάδα ο Άντρας Μπίρο- Νάγκι του Policy Solutions.

Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά περισσότεροι από 200 διεθνείς παρατηρητές καθώς υπάρχουν ανησυχίες για νοθεία. Παράλληλα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.





Πηγή

www.real.gr

Next Post