Παγκόσμιος συναγερμός για την αφρικανική παραλλαγή: «Μπλόκο» στις πτήσεις από τη νότια Αφρική σχεδιάζει η ΕΕ – Εκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ | ενότητες, κόσμος


Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η νέα παραλλαγή B.1.1.529  η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα, με τη μία μετά την άλλη τις χώρες να μπλοκάρουν τις πτήσεις από τη νότια Αφρική. «Φρένο» στις αφίξεις από περιοχές που εντοπίζονται κρούσματα σχεδιάζει η ΕΕ, ενώ εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα ο ΠΟΥ.

ΗΕE έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για αυτή την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα και πιστεύεται ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από ό,τι οι επιστήμονες πίστευαν αρχικά. 

Ο διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών στη Νότια Αφρική, Τούλιο ντε Ολιβέιρα δήλωσε στους Financial Times ότι «ανησυχεί» και ότι είχε συζητήσει για τη νέα παραλλαγή με αξιωματούχους του ΠΟΥ, οι οποίοι αποφάσισαν να καλέσουν την έκτακτη συνάντηση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων στην περιοχή του Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ, προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή.

Όπως διαμηνύουν οι επιστήμονες οποιαδήποτε νέα παραλλαγή που είναι σε θέση να «ξεφύγει» από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί ταχύτερα από την Delta θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βγει από την πανδημία.

Ο ντε Ολιβέιρα είπε ότι υπήρχαν χαρακτηριστικά στη νέα παραλλαγή που είχαν συσχετιστεί στο παρελθόν με υψηλή μεταδοτικότητα. «Και το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια ακριβώς είναι η επίδραση στα εμβόλια», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμιναθάν ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή είχε «μια σειρά από ανησυχητικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα της».

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

Ποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.Με απόφαση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, έξι χώρες της Αφρικής εντάσσονται στην «κόκκινη λίστα» και από την Παρασκευή, στις 12:00, θα απαγορεύονται οι πτήσεις από τους εν λόγω προορισμούς. Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Λεσότο και Σουαζιλάνδη. Και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι υιοθετεί τον ίδιο κόκκινο κατάλογο σήμερα Παρασκευή.

Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Η Ιταλία σήμερα απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες εξαιτίας της εξάπλωσης μιας νέας παραλλαγής της Covid-19 εκεί.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί την Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Γερμανία θα κηρύξει σήμερα τη νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, μετά τον εντοπισμό εκεί μιας νέας παραλλαγής της Covid-19, δήλωσε πηγή στο υπουργείο Υγείας. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την πηγή. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε σήμερα να σταματήσει προσωρινά τις πτήσεις από το νότιο τμήμα της Αφρικής, μετά τον εντοπισμό στην περιοχή αυτή ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας της χώρας.

Η Τσεχική Δημοκρατία απαγόρευσε τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες για να εμποδίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιάκουμπ Κουλχάνεκ.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Σάββατο. Ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει περισσότερο από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια, έγραψε ο Κουλχάνεκ στο Twitter.

Και η Σιγκαπούρη θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλοι όσοι δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη Σιγκαπούρη ούτε να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα μέσω αυτής.

Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα 7 έως 14 ημερών. 

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής της Covid-19 που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική και μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Η παραλλαγή, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.

H Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά τη νέα παραλλαγή της COVID-19 που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους.

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάξει τη νέα παραλλαγή, ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από χώρες “υψηλού κινδύνου” στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα πρέπει να παραμένουν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες.

Παράλληλα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι η χώρα της είναι καλά προετοιμασμένη για την νέα παραλλαγή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες από τις 30 Απριλίου.

Μελέτη ΠΟΥ-ECDC: Τα εμβόλια έχουν σώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές στην Ευρώπη 

Την ίδια ώρα, κοινή μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε 33 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, δείχνει ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές – περισσότερες από 470.000 – έχουν σωθεί στην Ευρώπη μεταξύ των ανθρώπων άνω των 60 ετών χάρη στους εμβολιασμούς. Στην Ελλάδα τα εμβόλια έχουν σώσει 12.175 ζωές (11.429 μετά τις δύο δόσεις και 746 μετά την πρώτη δόση), αποτρέποντας ισάριθμους θανάτους λόγω Covid-19.

Οι θάνατοι λόγω Covid-19 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα στις ηλικίες άνω των 60 ετών αναφέρεται ότι είναι 11.703. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Eurosurveillance, εκτιμά ότι το ποσοστό των αναμενόμενων θανάτων ανθρώπων άνω των 60 ετών λόγω κορονοϊού, που αποτράπηκαν στην Ελλάδα χάρη στα εμβόλια, είναι 51%, δηλαδή τα εμβόλια περιόρισαν τουλάχιστον στους μισούς τους θανάτους που αλλιώς θα υπήρχαν.

Το ποσοστό αυτό, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τοποθετεί τη χώρα μας πάνω από τον μέσο όρο από άποψη σωτηρίας ζωών χάρη στα εμβόλια, στην 13η θέση μεταξύ των 33 χωρών της μελέτης (πρώτη είναι η Ισλανδία με 93% και τελευταία η Ουκρανία με μόνο 6%). Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει εμβολιάσει πλήρως (με δύο δόσεις) το 81% του πληθυσμού της άνω των 60 ετών (έναντι 100% της Ισλανδίας και 29% της Ουκρανίας) και με τουλάχιστον μία δόση το 83%.

Αναλυτικότερα, ανά ηλικιακή ομάδα στην Ελλάδα, η μελέτη αναφέρει:

   * Στους 60-69 ετών (πλήρης εμβολιασμός του 82% του πληθυσμού) υπήρξαν 2.167 θάνατοι και αποτράπηκαν 1.998 χάρη στα εμβόλια .

   * Στους 70-79 ετών (πλήρης εμβολιασμός του 86%) υπήρξαν 3.481 θάνατοι και αποτράπηκαν 4.250.

   * Στους 80 ετών και άνω (πλήρης εμβολιασμός του 73%) υπήρξαν 6.055 θάνατοι και αποτράπηκαν 5.927.

Σώθηκαν 470.000 ζωές στην Ευρώπη

Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές – περισσότερες από 470.000 – έχουν σωθεί στην Ευρώπη μεταξύ των ανθρώπων άνω των 60 ετών χάρη στους εμβολιασμούς, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Η εκτίμηση αυτή, δεν περιλαμβάνει τις ζωές που σώθηκαν από τα εμβόλια στους κάτω των 60 ετών, ούτε εκείνες που σώθηκαν από την έμμεση προστασία που παρέχουν τα εμβόλια επειδή μειώνουν την μετάδοση του κορονοϊού.

“Μπορούμε πλέον να πούμε κατηγορηματικά ότι χωρίς τα εμβόλια Covid-19 ως εργαλείο περιορισμού της πανδημίας, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει”, δήλωσε ο δρ Χανς Χένρι Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, εκ των οποίων εννέα στους δέκα (90,2%) αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι χάρη στα εμβόλια από ένα σημείο και μετά (περίοδος Δεκέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021) ο αριθμός των αναμενόμενων θανάτων λόγω Covid-19 μειώθηκε περίπου στο μισό.

Στις περισσότερες χώρες (30 από τις 33) οι περισσότερες ζωές που εκτιμάται ότι σώθηκαν (συνολικά 261.421), ήσαν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών. Η μελέτη εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ζωών σώθηκε στις χώρες της Ευρώπης όπου ο εμβολιασμός ξεκίνησε νωρίς και εξ αρχής η έμφαση δόθηκε στους ηλικιωμένους.

Όπως τόνισε ο Κλούγκε, “τα εμβόλια είναι ένα θαύμα της σύγχρονης επιστήμης και αυτό που δείχνει η νέα μελέτη, είναι ότι κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν, να σώζουν ζωές, προσφέροντας πολύ υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου. Σε μερικές χώρες, χωρίς τα εμβόλια, οι θάνατοι θα ήσαν διπλάσιοι από ό,τι τώρα. Συνεπώς είναι απολύτως σημαντικό όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να επιτύχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου το συντομότερο δυνατό”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “τα εμβόλια πρέπει να συνοδεύονται όμως από μια γκάμα προληπτικών μέτρων για να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα μετάδοσης του ιού και να παραμένει ανοικτή η κοινωνία”.

“Πρώτα από όλα εμβολιαστείτε”, υπογράμμισε. “Ο εμβολιασμός σώζει ζωές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Γνωρίζουμε ότι ο ιός ευνοείται σε κλειστά, πολυσύχναστα και περιορισμένα μέρη και γι’ αυτό πρέπει επίσης να υιοθετήσουμε μέτρα που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη μετάδοση του, ιδίως τώρα που ο καιρός κρυώνει και μας αναγκάζει να κλειστούμε σε εσωτερικούς χώρους”.





Πηγή

www.real.gr

Next Post