Περού: Ορκίστηκε πρόεδρος η εντολοδόχος Ντίνα Μπολουάρτε στο Κογκρέσο | ενότητες, κόσμος


Η 60χρονη Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε πριν από λίγα λεπτά πρόεδρος του Περού μετά την καθαίρεση του Πέδρο Καστίγιο κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας στο Κογκρέσο. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας των Άνδεων.

Μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο ο Καστίγιο ζητούσε τη διάλυση του Κογκρέσου και την επιβολή κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης», οι βουλευτές προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες στην προγραμματισμένη ψηφοφορία με το ερώτημα της καθαίρεσης του προέδρου. Από τους συνολικά 130 βουλευτές, οι 101 τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου από την εξουσία.

Η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία έσπευσε να καταγγείλει τον Πέδρο Καστίγιο για «πραξικόπημα» μετά το διάγγελμα, κλήθηκε στο Κογκρέσο για να αναλάβει καθήκοντα εντολοδόχου προέδρου.

Νωρίτερα, τα περουβιανά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν – επικαλούμενα την αστυνομία – πως ο Πέδρο Καστίγιο τέθηκε υπό κράτηση. Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, διακρίνεται να κάθεται ανέκφραστος σε αίθουσα της εισαγγελίας, επιτηρούμενος από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε βάρος του Καστίγιο, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Περού τον Ιούλιο του 2021, εκκρεμούν έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Πέδρο Καστίγιο είχε ζητήσει τη διάλυση του Κογκρέσου και τη συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης με στόχο «την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Διαβεβαίωσε ότι επιθυμούσε να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο Κογκρέσο το οποίο θα αναλάμβανε τη διαδικασία για τη θέσπιση νέου Συντάγματος σε διάστημα που δεν θα ξεπερνούσε τους εννέα μήνες. Μέχρι τότε, είπε, η διακυβέρνηση της χώρας θα συνεχιζόταν με «νομοθετικά διατάγματα». Παράλληλα, είχε ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 22:00 και 04:00 σε όλη την επικράτεια του Περού.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βιώνει τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις, με κύριο χαρακτηριστικό τη σύγκρουση μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.





Πηγή

www.real.gr

Next Post