Πούτιν σε Μακρόν: «Η Μόσχα θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία είτε με τη διαπραγμάτευση είτε με τον πόλεμο» | ενότητες, κόσμος


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας -όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν- αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εξαπολύσουν επίθεση στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, που είχαν οι δύο ηγέτες το μεσημέρι, ο Μακρόν επανέλαβε την «έντονη ανησυχία» του για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, μετά τον βομβαρδισμό, στις 4 Μαρτίου, του σταθμού της Ζαπορόζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Επέμεινε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς». Δήλωσε επίσης «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την προστασία των σταθμών αυτών.

Ο Πούτιν συμφώνησε επίσης να γίνει διάλογος «μεταξύ της ΙΑΕΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα πάντα με το Παρίσι.

Αύριο Δευτέρα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, ο διευθυντής της Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται ότι θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.





Πηγή

www.real.gr

Next Post