Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν περικυκλώσει το Κίεβο- Με τα όπλα στα χέρια οι Ουκρανοί στρατιώτες -LIVE εικόνα | ενότητες, κόσμος


Ακόμα μια νύχτα αγωνίας αναμένεται στο Κίεβο, ενώ ηχούν σειρήνες εν μέσω πληροφοριών για βομβαρδισμούς, καθώς ουκρανικός στρατός και πολίτες προετοιμάζουν την άμυνά τους τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην Οδησσό. 

Για 14η ημέρα ζει τον εφιάλτη του πολέμου η Ουκρανία, ενώ αναμένεται ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Η κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει η Ρωσία προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγωνία για νέα μεγάλη επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ οι βομβαρδισμοί στα περίχωρα συνεχίζονται, με τα πυρά να ηχούν το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη Ζιτομίρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ουκρανία απομάκρυνε σήμερα περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, αλλά πασχίζει να απομακρύνει αμάχους από εμπόλεμες ζώνες γύρω από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ και Μαριούπολη, δήλωσε ένας από τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες για τη Ρωσία, ο Ντέιβιντ Αραχαμία.

«Πάνω από 40.000 γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν από όλη την Ουκρανία σε μια μέρα. Προσπαθήσαμε να απομακρύνθουμε 100.000, αλλά δεν τα καταφέρουμε», ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων και ότι εμποδίζει την απομάκρυνση των αμάχων. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία.

Το SMS που έλαβαν οι κάτοικοι του Κιέβου

Την ίδια ώρα, ένα μήνυμα έλαβαν στα κινητά τους οι πολίτες του Κιέβου. Σύμφωνα με το Open, το SMS έδινε οδηγίες για απομάκρυνση από τα σπίτια τους και εκκένωση, με μια αποσκευή με λίγα ρούχα και τρόφιμα, ενώ έδινε οδηγίες και για τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, το SMS έγραφε μεταξύ άλλων: «Ετοιμάστε μία αποσκευή με ελάχιστα ρούχα και τρόφιμα. Να έχετε ταυτότητα ή διαβατήριο. Ετοιμάστε τα παιδιά σας έτσι ώστε το καθένα να έχει ένα χαρτί με όνομα, επίθετο και τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτου ανάγκης. Να είστε προσεκτικοί και μην προσεγγίζετε πόρτες και παράθυρα. Αν ακούσετε κρότους να αναζητήσετε προστασία σε κάποιο καταφύγιο».

Ζελένσκι: Ναι στον συμβιβασμό, αλλά όχι στην προδοσία

Διάθεση για έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία δήλωσε ότι έχει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο οποίος αν και το Κίεβο βρίσκεται υπό πολιορκία, έδωσε συνέντευξη στη Bild, τονίζοντας ότι ο πρώτος στόχος μίας πιθανής διαπραγμάτευσης σε υψηλό επίπεδο «είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος». 

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται κοντά στο Χάρκοβο

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν να ανασυντάσσονται κοντά στην ανατολική πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο), δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ τεταμένη».

Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης είναι σε εξέλιξη.

Σοκάρουν οι δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί κατέγραψαν εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές μέσα και γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, πολυκατοικίες, παντοπωλεία και εμπορικά κέντρα. Οι εικόνες συλλέχθηκαν πριν από έναν αναφερόμενο βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στην πόλη, τόνισε η Maxar.

Το Reuters δεν μπόρεσε ανεξάρτητα να επαληθεύσει τι φαίνεται στις εικόνες.

Εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από τον βομβαρδισμό 

Βρετανία: «Η Ρωσία παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικές βόμβες»

Από την πλευρά της, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία», ανέφερε στο Twitter. «Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα».

Δείτε LIVE εικόνα: 

Δείτε βίντεο: 





Πηγή

www.real.gr

Next Post