Σοϊγκού: «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη» – «Να μη βγει ούτε μύγα» από το Azovstal η εντολή Πούτιν | ενότητες, κόσμος


Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Guardian, ο Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Μαριούπολη. Τι συμβαίνει με τη χαλυβουργία Azovstal.

Όπως αναφέρει η Guardian, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε επίσημα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι «η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι ήρεμη, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή αμάχων».

Ο Σοϊγκού ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία εκκένωσε περισσότερους από 142.000 αμάχους από τη Μαριούπολη.

Ισχυρίστηκε ότι 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal, το οποίο είναι ασφαλώς αποκλεισμένο.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Πούτιν διέταξε τον ρωσικό στρατό να ακυρώσει τα σχέδια εισβολής στο εργοστάσιο Azovstal στην ουκρανική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης και είπε ότι θέλει να συνεχιστεί ο αποκλεισμός του με ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για μια επιτυχημένη επιχείρηση και έδωσε οδηγίες ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εισβάλει στο εργοστάσιο του Azovstal, αλλά ότι θα πρέπει να αποκλειστεί ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε «μια μύγα».

“Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης”, δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών.

“Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί”, δήλωσε ο Πούτιν.

“Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη”, συνέχισε. “Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα”.

Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.

“Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια”, σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη –ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης σε αυτό το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα– θα καταληφθεί εντός της ημέρας.

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο κ. Καντίροφ, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με ηχητικό μήνυμά του το οποίο μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης νωρίς σήμερα.

Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Ραμζάν Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των Ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία προκειμένου να καταγάγει έστω συμβολικής σημασίας νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως την φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζί, την 9η Μαΐου.

Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου, διατυπώνεται η προειδοποίηση για χρήση ακόμη μεγαλύτερης βίας προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

«Ο Ντβορνίκοφ περιμένει να πετύχει αυτούς τους στόχους γρήγορα και αποφασιστικά χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να φέρει τη νίκη που απαιτεί ο πρόεδρος Πούτιν, εγκαίρως για την ομιλία του στην Ημέρα της Νίκης, την 9η Μαΐου».

Επί προεδρίας Πούτιν, η συγκεκριμένη επέτειος έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες για τη Ρωσία. Τιμάται με μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ βετεράνοι του πολέμου τιμώνται από τον ρώσο πρόεδρο προσωπικά.

Ενόψει της φετινής επετείου θεωρείται στη Μόσχα απαραίτητο κάτι που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως νίκη του ρωσικού στρατού, αναφέρει ο ιστότοπος και κρίνει ότι μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου «η Ρωσία θέλει πλέον απελπισμένα να πετύχει μια συμβολική νίκη».

Το εμπιστευτικό έγγραφο της συμμαχίας αναφέρει ακόμη ότι ειδικά στην περιοχή του Ντονμπάς και γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων περαιτέρω αύξηση των επιχειρήσεων – αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη διαπιστώσει κάποια σημαντική αύξηση στην αποτελεσματικότητα των μαχών.

Στρατηγικός στόχος του ρώσου προέδρου, πάντα σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η καταστροφή των οικονομικών υποδομών της Ουκρανίας. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψει τον «δυτικοποίηση» της Ουκρανίας, και να πετύχει τη συνθηκολόγησή της. Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι πληροφορίες για επιθέσεις εναντίον αμάχων, προστίθεται στο δημοσίευμα του Business Insider.

Η έφοδος της Ρωσίας στο Ντονμπάς δεν έχει αρχίσει ακόμη

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Ολεξίι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξή της «μάχης για το Ντονμπάς» τη Δευτέρα.

Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντανιέτσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».

Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.

Ο κ. Ντανίλοφ προειδοποίησε εξάλλου εναντίον της σκέψης ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτόν τον πόλεμο. «Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, μπορεί να έχουμε πολλά και διάφορα πράγματα μπροστά μας», δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Το 80% του Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο

Μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.

Βρετανικό υπ. Αμυνας: Δυνάμεις της Ρωσίας προωθούνται από τους χώρους συγκέντρωσής τους προς την Κραματόρσκ 

Μονάδες του ρωσικού στρατού προωθούνται από χώρους συγκέντρωσης στο Ντονμπάς προς την Κραματόρσκ, η οποία συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς με ρουκέτες, αναφέρει συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο του βρετανικού στρατού για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δραστηριότητα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζει παράλληλα να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να προσφέρει υποστήριξη εκ του σύνεγγυς στις χερσαίες επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και να καταστρέψει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Η Ρωσία πιθανόν επιθυμεί να δείξει πως κατήγαγε σημαντικές επιτυχίες» στον πόλεμο στην Ουκρανία ενόψει «του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας της Νίκης την 9η Μαΐου», προστίθεται στο ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Αυτό ίσως επηρεάσει το πόσο γρήγορα και σθεναρά (οι ρωσικές δυνάμεις) θα προσπαθήσουν να διεξαγάγουν επιχειρήσεις».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές.





Πηγή

www.real.gr

Next Post