Στ. Κυριακίδου: Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες στα συστήματα υγείας της Ευρώπης | ενότητες, κόσμος


Τη στήριξη των ευρωβουλευτών στην ολοκλήρωση των εμβληματικών προγραμμάτων της ΕΕ για τον τομέα της υγείας, ζήτησε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία εξέτασε το πρόγραμμα δράσης της Ένωσης στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2021-2027 (το Πρόγραμμα “EU4Health”).

Συγκεκριμένα, “οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ αναμένουν από εμάς να δράσουμε – ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας, εκλεγμένοι δημοκρατικά. Περιμένουν από εμάς να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες στα συστήματα υγείας της Ευρώπης, που έγιναν εμφανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον”, επεσήμανε η αρμόδια Επίτροπος.

Όπως τόνισε “με το πρόγραμμα EU4Health, διαθέτουμε τα εργαλεία για να κάνουμε μακροχρόνιες αλλαγές. Μαζί, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη. Οι στοχευμένες επενδύσεις, για την ενίσχυση της ετοιμότητας για την κρίση και την οικοδόμηση ισχυρότερων, πιο ανθεκτικών και πιο προσιτών συστημάτων υγείας, είναι βασικές”, σημειώνει και τονίζει ότι “αυτό το μήνυμα εμφανίζεται έντονα και ξεκάθαρα στο πρόγραμμα EU4Health, το οποίο πράγματι αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική για την υγεία”.

“Θέλω να ευχαριστήσω αυτό το Κοινοβούλιο για την υποστήριξή του σε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα. Επίσης, χάρη σε εσάς, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε σε 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτιμώ ιδιαίτερα την εξαιρετική συνεργασία με τον ευρωβουλευτή Busoi, καθώς και τους σκιώδεις εισηγητές. Οι συνεισφορές σας συνέβαλαν στην επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο μαζί με τη γερμανική Προεδρία. Αυτή η συμφωνία, που επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ, δείχνει τη δύναμη της συνεργασίας και τις δυνατότητές μας να αποδώσουμε συγκεκριμένα οφέλη σε ολόκληρη την Ένωση”, τονίζει η Επίτροπος.

Ανέφερε ακόμα ότι “το πρόγραμμα EU4Health θα υποστηρίξει την καταπολέμηση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία, θα ενισχύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης, θα οδηγήσει στην ψηφιοποίηση της υγείας και θα ενισχύσει την πρόληψη των ασθενειών”.

Όπως είπε “σκοπεύουμε να δομήσουμε το πρώτο πρόγραμμα εργασίας EU4Health για το 2021 κατά μήκος αυτών των τεσσάρων πτυχών, με μια εγκάρσια προτεραιότητα στον καρκίνο για να υποστηρίξουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου”.

“Η σοβαρότητα της κρίσης στην υγεία απαιτεί την ταχεία έγκριση του κανονισμού EU4Health. Είμαστε αποφασισμένοι ότι το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας EU4Health θα είναι έτοιμο για έγκριση το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε δράσεις σε επίπεδο ΕΕ αργότερα το 2021”, σημείωσε.

“Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε στο Κοινοβούλιο τις εργασίες με τη διευθύνουσα ομάδα EU4Health και τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η στενή συνεργασία μας έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και μόνο εάν συνεχίσουμε με αυτό το πνεύμα, μπορούμε να παραδώσουμε το πρόγραμμα υγείας που οι Ευρωπαίοι χρειάζονται και αξίζουν”, τονίζει.

Επιπλέον η Στέλλα Κυριακίδου εξήγησε ότι “η πανδημία μας έχει διδάξει σκληρά μαθήματα και έχει επισημάνει τομείς όπου πρέπει να αναλάβουμε αποφασιστική δράση”.

“Γνωρίζοντας τι ξέρουμε τώρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παλιό φυσιολογικό. Αντ`αυτού, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε με τρόπο που βλέπει το μέλλον και παρέχει συγκεκριμένα οφέλη και προστασία στους πολίτες.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή ενέκρινε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους μια δέσμη για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει έναν ενημερωμένο κανονισμό για σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία και προτάσεις για την ενίσχυση των βασικών μας φορέων: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το πακέτο βρίσκεται υπό συζήτηση με τα κράτη μέλη, καθώς και με την επιτροπή ENVI και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα! Βασίζομαι στην υποστήριξή σας”, τόνισε.

“Όπως γνωρίζετε, θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας σχετικά με μια Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (HERA) για την ενίσχυση της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας ιατρικών αντιμέτρων αργότερα μέσα στο έτος. Εν τω μεταξύ, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τις πρώτες δράσεις στο πλαίσιο του «HERA Incubator» για την υποστήριξη της παραγωγής και της παράδοσης προσαρμοσμένων ή νέων εμβολίων COVID-19. Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας και ότι πρέπει επειγόντως να προβλέψουμε και να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη απειλή των παραλλαγών κορωνoϊού”, επεσήμανε η Επίτροπος.

“Μαζί, αυτές οι προτάσεις θα διασφαλίσουν ότι η ΕΕ είναι υγιέστερη, πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη.

Με την εφαρμογή αυτών των δράσεων θα διασφαλίσουμε στους Eυρωπαίους πολίτες ότι η υγεία τους είναι η προτεραιότητά μας. Ας το κάνουμε μαζί”, κατέληξε.





Πηγή

www.real.gr

Next Post