Σύνοδος Κορυφής: Υπάρχουν αντιρρήσεις για την έκδοση ευρωομολόγου, λέει το Reuters | ενότητες, κόσμος


Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπήρξε διαφωνία όσον αφορά την έκδοση κοινού ευρωομολόγου, ενώ αποτυπώθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βερσαλλίες για να συζητήσουν το θέμα των αμυντικών δαπανών μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την προσπάθεια του Κιέβου να γίνει μέλος της ΕΕ και τρόπους να καταστήσουν την Ευρώπη στρατηγικά ανεξάρτητη από παγκόσμιους προμηθευτές ενέργειας. Ομως δεν τα έχουν βρει σε όλα.

Σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπήρξε διαφωνία όσον αφορά την έκδοση κοινού ευρωομολόγου, ενώ αποτυπώθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η Γαλλία, κατά κύριο λόγο, προωθεί την ιδέα ενός «ευρωομολόγου», δηλαδή νέου κοινού χρέους της ΕΕ που θα εκδίδεται από κοινού για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της μετατόπισης από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, στον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία.

Διαφωνούν Γερμανία και Ολλανδία

Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με το Reuters, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν συμφωνούν σε κάτι τέτοιο καθώς, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο ταμείο ανάκαμψης, περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, που οι χώρες ήδη δανείζονται από κοινού για να χρηματοδοτήσουν πολλές από τις προκλήσεις.

«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για να τονιστεί: «Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι βασικές για τους στόχους μας για το 2030».





Πηγή

www.real.gr

Next Post