Ταραχές και στα δυτικά της χώρας


Σάλος για τα βίντεο αστυνομικής βίας, για τα οποία ο διοικητής της αστυνομίας του Παρισιού δηλώνει σοκαρισμένος.

Το πολεμικό κλίμα στις πόλεις της Γαλλίας συνεχίζει να κυριαρχεί με αφορμή το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που επιχειρεί να επιβάλλει ο Εμανουέλ Μακρόν. Συνδικάτα και κυβέρνηση δεν υποχωρούν, ενώ αυτή τη φορά αφορμή για νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στάθηκε η κατασκευή δεξαμενών νερού, στο χωριό Σεντ Σολίν στα δυτικά.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα κατά του πλήθους, που τους πετούσε βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα. Με τις διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης παραλλήλισαν την κινητοποίηση οι διοργανωτές της, κατηγορώντας την αστυνομία για υπερβολική χρήση βίας.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα, αυτή η μάχη για το νερό είναι ίδια με αυτή για τις συντάξεις. Χρησιμοποιούν την ίδια βία εναντίον μας, είπε ο εκπρόσωπος της ‘Ενωσης Αγροτών, Ζαν Μπενουά.

Οι ταραχές στη δυτική Γαλλία επιδεινώνουν το φορτισμένο κλίμα, που έχει πυροδοτήσει η απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια, αλλά και οι καταγγελίες για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Σάλο έχει προκαλέσει η καταγραφή διαλόγου μεταξύ αστυνομικών και νεαρών διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί τους χλευάζουν, τους απειλούν, μέχρι που τους χαστουκίζουν.

«θέλεις ίσως και άλλο χαστούκι για να “ισιώσει” και το δεξί σου σαγόνι. Μην ανησυχείς την επόμενη φορά δεν θα μπεις στο περιπολικό για να πας στο αστυνομικό τμήμα, θα σε βάλω σε άλλο όχημα  που το λέμε ασθενοφόρο για να σε πάει στο νοσοκομείο», ακούγεται να λέει αστυνομικός που μόλις έχει χαστουκίσει διαδηλωτή. 

Από την πλευρά του ο διοικητής της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νουνιέζ δηλώνει ότι έχει σοκαριστεί, όπως όλος ο κόσμος και υπόσχεται να διενεργήσει εσωτερική έρευνα.

Τη στήριξη του προς τους αστυνομικούς εξέφρασε ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανάν, κατηγορώντας την άκρα αριστερά «για θρασύτατες επιθέσεις». 

Εντονες αντιδράσεις όμως προκαλεί και ο τραυματισμός σιδηροδρομικού υπαλλήλου, ο οποίος έχασε το αριστερό του μάτι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Μάλιστα λόγω του κλίματος που επικρατεί σε βάρος του, ο Μακρόν δεν παρακολούθησε τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας- Ολλανδίας στο Stade de France για τα προκριματικά του Euro 2024, όπου κυριάρχησαν οι αποδοκιμασίες και τα συνθήματα εναντίον του.





Πηγή

www.real.gr

Next Post