Aύξηση ρεκόρ στις αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών διαπιστώνει ο EDA για το 2019 | ενότητες, κόσμος


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) δημοσίευσε την ετήσια έκθεση αμυντικών δεδομένων για το έτος 2019, για τα 26 κράτη μέλη του EDA, σύμφωνα με την οποία οι συνολικές αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σε 186 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5%, σε σχέση με το 2018 και καθιστώντας αυτό το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ από τον EDA από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2006.

Στην έκθεση του EDA διαπιστώνεται επίσης ότι σχεδόν όλα τα κράτη μέλη είχαν αυξήσεις και ειδικά στην προμήθεια νέου εξοπλισμού.

Στα 186 δισεκατομμύρια ευρώ, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 1,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των 26 κρατών μελών και σηματοδοτώντας το πέμπτο έτος διαδοχικής αύξησης. Η γενική τάση των αμυντικών δαπανών αντιστράφηκε το 2015 μετά την οικονομική κρίση.

Η έκθεση για τα δεδομένα άμυνας του EDA καταγράφει επίσης μεγάλες διακυμάνσεις στην αύξηση των αμυντικών δαπανών μεταξύ των κρατών μελών, που κυμαίνονται από αυξήσεις από 0,01% έως 125%.

Από τα 26 κράτη μέλη, 23 αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες σε σύγκριση με το 2018, και 4 κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με μόνο τρία κατέγραψαν μείωση το 2019.

Η έκθεση του EDA, βάσει στοιχείων που παρέχονται από τα Υπουργεία Άμυνας, διαπιστώνει επίσης ότι οι συνολικές αμυντικές δαπάνες αντιπροσώπευαν το 2,9% των συνολικών κρατικών δαπανών.

Το 2019, κράτη μέλη της EDA: δαπάνησαν  41,4 δισεκατομμύρια ευρώ για αμυντικές επενδύσεις (προμήθεια εξοπλισμού και έρευνα και ανάπτυξη) που αντιστοιχεί σε αύξηση 19% σε σύγκριση με το 2018, έφτασαν στο σημείο αναφοράς των δαπανών τουλάχιστον 20% των συνολικών αμυντικών δαπανών για αμυντικές επενδύσεις για πρώτη φορά από το 2010 με 22% συνολικά και διέθεσαν το 83,1% των αμυντικών επενδύσεων για την προμήθεια νέου εξοπλισμού, ενώ η χρηματοδότηση για την έρευνα και ανάπτυξη άμυνας παρέμεινε περιορισμένη στο 16,9%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EDA, Jirí Šedivý, δήλωσε: «Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες που φτάνουν σε ένα νέο υψηλό είναι μια θετική εξέλιξη και σαφής απάντηση στην αντίληψη των κρατών μελών για τις απειλές. Παρά την εξέλιξη αυτή, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί παραμένουν ευάλωτοι, με τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19 να μην γίνει ακόμη αισθητός. Η αύξηση των δαπανών για την άμυνα είναι μια θετική τάση που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί προς τα εμπρός με το πρόσθετο όφελος των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ. Η τακτική αναθεώρηση στο πλαίσιο της CARD και η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της PESCO θα πρέπει να συμβάλλουν θετικά στις καλύτερες δαπάνες και, τελικά, στη συνεταιριστική ανάπτυξη καινοτόμων, διαλειτουργικών και αποτελεσματικών δυνατοτήτων. “

Παρά την αύξηση των συνολικών αμυντικών δαπανών, οι συνεργατικές αμυντικές δαπάνες έχουν υποχωρήσει. Το 2019, τα κράτη μέλη δαπάνησαν συνολικά 7 δισεκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια νέου εξοπλισμού σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη, αντιπροσωπεύοντας πτώση 6% σε σύγκριση με το 2017. Τα κράτη μέλη πραγματοποίησαν το 20% των συνολικών προμηθειών εξοπλισμού τους σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη το 2019, και υπολείπονταν πολύ του συλλογικού δείκτη αναφοράς 35%, με σημαντική πτώση από το σχετικά υψηλό 27% που καταγράφηκε το 2017.

Το 2019, οι δαπάνες για Έρευνα και Τεχνολογία στον τομέα της άμυνας  ανήλθαν σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2018. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις συνολικές αμυντικές δαπάνες που ξεπερνούν τώρα τα επίπεδα του 2007, οι επενδύσεις στην αμυντική έρευνα και ανάπτυξη είναι πολύ πιο αργές για να ανακάμψουν και παραμένουν περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ κάτω από το υψηλό του 2007.

Ο EDA καταγράφει ότι οι επενδύσεις στην Ε & Α στον τομέα της άμυνας παραμένουν ανεπαρκείς και τα κράτη μέλη υπολείπονται συλλογικά να επιτύχουν το συλλογικό σημείο αναφοράς της δαπάνης του 2% των συνολικών αμυντικών δαπανών τους στην Ε & Α άμυνας. Παρόλο που το 2019 σημείωσε μέτρια άνοδο με 0,9%, από 0,8% το 2018, κανένα κράτος μέλος δεν πέτυχε το δείκτη αναφοράς 2% με μόνο τέσσερα έθνη να ξοδεύουν περισσότερο από το 1% των συνολικών αμυντικών δαπανών τους για την αμυντική έρευνα και ανάπτυξη.





Πηγή

www.real.gr

Next Post