• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 19 Μαΐου 2026, 22:44
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Πολιτική

Ας μην παριστάνουν τους κατήγορους»

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
25 Οκτωβρίου 2025
στα Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter


«Από τη μαραθώνια εξέταση της Παρασκευής Τυχεροπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή, “πηγές” της ΝΔ, του κόμματος των “Φραπέδων” και των “Χασάπηδων”, κατάλαβαν ότι η μάρτυρας “έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως μήτρα του προβλήματος”» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό, οι δημιουργοί των παρακρατικών μηχανισμών που λεηλάτησαν με συστηματικό τρόπο και οργάνωση “κυκλώματος” ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, να διαστρεβλώνουν τόσο ωμά την πραγματικότητα που γνωρίζει όλος ο αγροτικός κόσμος. Τους θυμίζουμε ότι η λεγόμενη “Τεχνική Λύση” δεν ήταν επινόηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιούργημα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, που την εισήγαγε τον Δεκέμβριο του 2014, λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Η ρύθμιση αυτή, με τη γνώση και τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτέλεσε αναγκαστική απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα που είχε προκαλέσει η ίδια η ΝΔ, όταν αποδέχθηκε τον στενό ορισμό του “μόνιμου βοσκότοπου”, αποκλείοντας πάνω από 1,4 εκατομμύρια εκτάρια μεσογειακών βοσκοτόπων από τις επιλέξιμες εκτάσεις. Η επιλογή της τότε κυβέρνησης οδήγησε σε πρόστιμα άνω των 460 εκατομμυρίων ευρώ και σε χιλιάδες πραγματικούς κτηνοτρόφους χωρίς δικαιώματα ενίσχυσης» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντί να “επινοήσει” λύσεις, κληρονόμησε και διαχειρίστηκε αυτό το καθεστώς, προκειμένου να μην χαθούν κοινοτικές ενισχύσεις. Είναι σημαντικό ότι, με την “Τεχνική λύση”, μπορεί μεν να δίνονται τα αναγκαία συμπληρωματικά βοσκοτόπια για την χορήγηση των ενισχύσεων εκτός γεωγραφικής ζώνης, δίνονται όμως σε επιλέξιμες εκτάσεις σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τον ορισμό των βοσκοτόπων και όχι σε μη επιλέξιμες. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι η διάθεση δημοσίων βοσκοτόπων στους Κρητικούς μέσω της “Τεχνικής Λύσης” βαίνει μειούμενη μέχρι το 2019, ενώ με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα πράγματα άλλαξαν και η “Τεχνική Λύση” εκτράπηκε της αποστολής της με σκανδαλώδη τρόπο. Η πρώτη απόφαση κατανομής δημοσίων βοσκοτόπων από την κυβέρνηση ΝΔ πάρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη και περιελάμβανε τεράστιες εκτάσεις: 48.395 εκτάρια στη Δυτική Μακεδονία, 38.140 στην Πελοπόννησο, 8.585 στην Κάρπαθο, 2.917 στην Κω και 8.902 στη Ρόδο, δηλαδή συνολικά 106.939 εκτάρια, δηλαδή 11 φορές πάνω από το 2016, 13 φορές πάνω από το 2017 και 26 από το 2018».

«Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές «η “Τεχνική Λύση” ήταν προσωρινή και ελεγχόμενη, ενώ παράλληλα έκανε όλες τις ενέργειες για την αλλαγή του κανονισμού για τον ορισμό των βοσκοτόπων που οδήγησε τελικά στον κανονισμό OMNIBUS, τον Δεκέμβριο του 2017. Η ΝΔ λοιπόν δεν μπορεί να κρύβεται διαρκώς πίσω από τερατώδη ψέματα: η “Τεχνική Λύση” είναι αποκλειστικά δικό της δημιούργημα — αποτέλεσμα των δικών της λανθασμένων επιλογών και της πλήρους αδιαφορίας της για τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής. Και την εφαρμόζει μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πληρώνοντας “βοσκοτόπους χωρίς ζώα” και χωρίς να έχει ανακαλέσει ποτέ βοσκοτοπικά δικαιώματα χωρίς ζώα. Το ίδιο το διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τη Βουλή, ξεκαθαρίζει ότι η έρευνα για την περίοδο 2019-2022, δεν εστίασε σε αυτή καθαυτή την “Τεχνική Λύση” και στα “Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης”, αλλά αποκλειστικά “σε σημαντικό αριθμό ατόμων, που παρουσιάστηκε ψευδώς ως νέοι ή νέες αγρότες, ιδιοκτήτες ή κυρίως ενοικιαστές μεγάλων εκτάσεων βοσκοτόπων, με σκοπό την απόκτηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα. Οι βοσκότοποι αυτοί βρίσκονταν συχνά μακριά από τον τόπο κατοικίας των αιτούντων και ήταν ως επί το πλείστον δημόσια γη, που είχε διατεθεί αποκλειστικά για χρήση από κτηνοτρόφους χωρίς ιδιόκτητη γεωργική γη. Τα επόμενα έτη, έως το 2024, τα ίδια άτομα φέρονται να υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου και να ζήτησαν τη διάθεση της αντίστοιχης δημόσιας γης για ενεργοποίηση και διατήρηση των δικαιωμάτων τους”» καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Τραγωδία στη Βρετανία: 12χρονος πέθανε σε επικίνδυνη πρόκληση στο TikTok γνωστή ως «chroming»

Next Post

Η Ρωσία αναλύει τις πρόσφατες δυτικές κυρώσεις και θα δράσει σύμφωνα με τα συμφέροντά της

Next Post

Η Ρωσία αναλύει τις πρόσφατες δυτικές κυρώσεις και θα δράσει σύμφωνα με τα συμφέροντά της

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.