Βουλή: Αλλάζουν όλα στην εξεταστική – Επανεκτιμούν τη στρατηγική τους τα κόμματα | ενότητες, πολιτική


Νέα τροπή με το «καλημέρα» λαμβάνει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την καμπάνια κατά της πανδημίας και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. 

Η απόφαση της πλειοψηφίας να μην συμπεριληφθούν στον κατάλογο των μαρτύρων πολιτικά πρόσωπα πέραν της πολιτικής σύγκρουσης που προκάλεσε αναγκάζει τις κοινοβουλευτικές ομάδες σε επαναπροσδιορισμό στάσης και στρατηγικής με κάποια από τα μικρότερα κόμματα να ζυγίζουν ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τις εργασίες της επιτροπής.

Η πλειοψηφία χρησιμοποίησε ως δικαιολογητική βάση για την απόρριψη του αιτήματος κλήτευσης πολιτικών προσώπων το γεγονός ότι η εξεταστική ερευνά ζητήματα και όχι πρόσωπα. Υψηλόβαθμη πηγή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο real.gr υποστήριξε ότι την απόφαση αυτή επί της ουσίας βοήθησε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό -κατά την ίδια πηγή- συνέβη με την έναρξη της συνεδρίασης όταν ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Ραγκούσης άρχισε να αναγιγνώσκει τον κατάλογο των εγγράφων και των μαρτύρων που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη Νέα Δημοκρατία ερμήνευσαν τον κατάλογο του ΣΥΡΙΖΑ ως απόπειρα μετατροπής της εξεταστικής σε πολιτικό δικαστήριο υποστηρίζοντας πως μόνο κριτήριο ήταν η πολιτική σκοπιμότητα και όχι η αναζήτηση της αλήθειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του υποστήριξε ότι από τον κατάλογο των μαρτύρων δεν περισσεύει ούτε ένα πρόσωπο και αντέδρασε έντονα στην απόρριψη του αιτήματος για κλήση πολιτικών προσώπων, μιλώντας για εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το ζήτημα και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, δήλωσε πως θα επανέλθει στο αίτημα για κλήση πολιτικών προσώπων, ωστόσο έμπειροι κοινοβουλευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν πως τα περιθώρια πλέον είναι στενά και πως η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας παρήγαγε ήδη αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή αρχίζει τις εργασίες της με τον χειρότερο τρόπο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του real.gr στα μικρότερα κόμματα η σκέψη της αποχώρησης είναι έντονη. Κι αυτό γιατί από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση οι περισσότεροι διαπίστωσαν ότι η εξεταστική θα εξελιχθεί σε σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας- ΣΥΡΙΖΑ , η οποία σε συνδυασμό με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εξ ου και μέλη της επιτροπής δήλωσαν καθ’ υπερβολή ότι η εξεταστική τελείωσε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση.

Οι πρώτοι μάρτυρες

Οι καταθέσεις των μαρτύρων αρχίζουν την προσεχή Τρίτη με τον πρώτο κύκλο να περιλαμβάνει εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εταιρειών που ενεπλάκησαν στην καμπάνια κατά της πανδημίας. Πρώτη, στις 10 το πρωί της Τρίτης θα καταθέσει η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Μαρία Αντωνιάδου, και δύο ώρες μετά ο πρόεδρος του ΔΣ της Eνωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Αλέξης Σκαναβής.

Την Τετάρτη οι καταθέσεις θα συνεχιστούν με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Αντώνη Μουντάκη και τον εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή του έργου. Την Πέμπτη θα καταθέσει ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιος Κουτρομάνος και ο κύκλος θα κλείσει την επόμενη Τρίτη με τη σημαντικότερη ίσως κατάθεση, αυτή του εκπροσώπου της εταιρείας Initiative, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση του έργου της καμπάνιας. Η απόφαση της πλειοψηφίας να μην κληθούν πολιτικά πρόσωπα καθιστά -τη δεδομένη χρονική στιγμή- την κατάθεση του εκπροσώπου της εταιρείας ως εξαιρετικής σημασίας. Θεωρείται δεδομένο πως ο εκπρόσωπος της εταιρείας θα δεχθεί ασφυκτική πίεση από την αντιπολίτευση για τα κριτήρια με βάση τα οποία αποφασίστηκε η διανομή του κονδυλίου της καμπάνιας αλλά και για τον αποκλεισμό μέσων.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η επιτροπή θα τρέξει με διαδικασία εξπρές, συνεδριάζοντας τρεις φορές την εβδομάδα, πολλές φορές με την εξέταση δύο μαρτύρων. Στόχος του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Κεφαλογιάννη, είναι οι καταθέσεις των μαρτύρων να ολοκληρωθούν στις 22 Δεκεμβρίου . Αμέσως μετά θα δοθεί προθεσμία περίπου 20 ημερών στις κοινοβουλευτικές ομάδες για τη σύνταξη του πορίσματος ώστε στα τέλη Ιανουαρίου και έπειτα από το απαιτούμενο αίτημα τουλάχιστον 60 βουλευτών το πόρισμα να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.





Πηγή

www.real.gr

Next Post