Δημοσκόπηση Pulse: Το προφίλ των αρνητών – Ποια τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά κόμμα | ενότητες, πολιτική


Την ταυτότητα των αρνητών του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σκιαγραφεί η νέα μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse. 

Στη δημοκόπηση που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αποτυπώνεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν αρνητές του εμβολίου.

Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ εμφανίζουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων (ή πρόθεσης να εμβολιαστούν) που κυμαίνεται άνω του 75%.

Συγκεκριμένα, το 77% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό είναι 75%, σε αυτούς του Κινήματος Αλλαγής είναι 76% ενώ το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ με 78%.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως όσοι απάντησαν πως δεν έχουν εμβολιαστεί, δήλωσαν σε ποσοστό 53% πως δεν θα το πράξουν ποτέ. Ένα 23% απάντησε αρκετά αργότερα, ενώ 9% των ερωτηθέντων δήλωσε «το συντομότερο δυνατό». 

Από αυτούς τους πολίτες, 40% δηλώνει πως δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο από ανησυχία για τις παρενέργειες, 19% από αντίδραση στην πίεση, ενώ ένα ποσοστό 11% αναφέρει πως δεν εμβολιάζεται για θρησκευτικούς λόγους.

Τουλάχιστον μια δόση εμβολίου το 72%

Στην ερώτηση εάν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού, 72% των ερωτηθέντων (ενήλικοι) δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, το 2% ότι έχει προγραμματισμένο ραντεβού, το 11% απαντά δεν έχω κάνει – δεν έχω προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ 15% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Πιθανότητα νέου γενικού lockdown

Για το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown το 40% συνολικά εκτιμά ότι το σενάριο αυτό είναι βέβαιο (12%) ή μάλλον θα συμβεί (28%), ενώ το 46% συνολικά θεωρεί ότι μάλλον δε θα συμβεί κάτι τέτοιο (37%) ή σίγουρα δε θα συμβεί (9%). 14% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Στο 11,5% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, βρίσκεται στις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες (36,5% ΝΔ έναντι 25% ΣΥΡΙΖΑ) ενώ η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός βρίσκεται στις 14 μονάδες (40% ο Κ. Μητσοτάκης έναντι 26% ο Αλέξης Τσίπρας).

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το Κίνημα Αλλαγής 7%, το ΚΚΕ καταγράφει 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, και οι Έλληνες 1,5%.

Όσον αφορά την εμφάνιση των δύο ανδρών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η πλειονότητα των ερωτηθέντων τους κρίνει αμφότερους αρνητικά, ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης δέχεται τις περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις (50%) στο καίριο αυτό ζήτημα, και όχι ο Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το δείκτη αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας το 42% των ερωτώμενων συνολικά δηλώνουν  σίγουρα αισιόδοξοι (22%) ή μάλλον αισιόδοξοι (20%), ενώ το 50% συνολικά αισθάνονται σίγουρα (25%) αισιόδοξοι ή μάλλον απαισιόδοξοι (25%).

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση: 





Πηγή

www.real.gr

Next Post