Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΕΕ για τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με την «Ελληνικός Χρυσός» | ενότητες, πολιτική


Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Πέτρου Κόκκαλη, κατέθεσαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την νέα επενδυτική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και την καναδικών συμφερόντων εταιρεία, «Ελληνικός Χρυσός».

Όπως τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική κυβέρνηση «τροποποίησε την από 17ετίας σύμβαση για την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, κατόπιν αδυναμίας της εταιρείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». Αναφέρουν ακόμη ότι με την τροποποιητική σύμβαση, «η εταιρεία απαλλάσσεται από την υποχρέωση κατασκευής και λειτουργίας μεταλλουργικής μονάδας στο Μαντέμ Λάκου, η οποία αποτελούσε βασικό σημείο της σύμβασης, επεκτείνοντας έτσι τις δραστηριότητές της στην περιοχή της Χαλκιδικής, παρά το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εν λόγω επένδυσης».

Η Επιτροπή ερωτάται αν οφείλει η εταιρεία να πραγματοποιήσει νέα μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και να αιτηθεί νέας και όχι τροποποιητικής άδειας έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, δεδομένου ότι η τροποποιητική συμφωνία παρρεκκλίνει σημαντικά από την αρχική.

Ακόμη, η Επιτροπή ερωτάται ποιο είναι το απαιτούμενο ελάχιστο διάστημα για την δημόσια διαβούλευση και την ενημέρωση των πολιτών και κυρίως του τοπικού πληθυσμού για την νέα μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, στο βιοτικό επίπεδο και στην υγεία των πολιτών.

Τέλος η Κομισιόν ερωτάται για το πώς σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές και η εταιρεία θα συμμορφωθούν στο ακέραιο με το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.





Πηγή

www.real.gr

Next Post